latinica  ћирилица
02/02/2016 |  08:36 ⇒ 12:19 | Autor: SRNA

Senator Kruz porazio Trampa (VIDEO)

Američki predsjednički kandidat republikanac Ted Kruz porazio je milijardera Donalda Trampa na prvom glasanju za predsjedničke nominacije u državi Ajova, dok je neriješeno za demokrate Hilari Klinton i Bernija Sandersa.

U Ajovi su održani prvi takozvani "primarni izbori" pred predsjedničke izbore u novembru.

Kruz, konzervativac iz Teksasa, osvojio je 28 odsto glasova u Ajovi u odnosu na 24 odsto, koliko je osvojio Tramp u nadmetanju republikanaca.

Marko Rubio, američki senator iz Floride, na trećem je mjestu sa 23 odsto.

Klintonova, bivši državni sekretar i Sanders senator iz Vermonta osvojili su po oko 50 odsto. Sanders je proglasio rezultat neriješenim.

Stranačka glasanja završavaju se 14. juna u gradu Vašingtonu, a zvanično će nominacije biti proglašene na nacionalnim konvencijama dvije stranke krajem jula.

Sistem "prajmarisa" ili "primarnih izbora" osmišljen je kako bi se pravo izbora kandidata za najviše funkcije prebacilo sa elite na glasače.

Kandidati, međutim, ne dobijaju direktne glasove, već se na izborima po saveznim državama određuje broj delegata koji bi trebalo da na nacionalnim konvencijama glasaju za političara koji je dobio glasove u njihovoj državi.