latinica  ћирилица
05/02/2016 |  14:44 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Kvar na respiratorima u Banjaluci: Dvije bebe preventivno prebačene u Srbiju (VIDEO)

Zbog tehničkog kvara na jednom od respiratora na Klinici za dječije bolesti u Banjaluci dvije prijevremeno rođene bebe premještene su juče na liječenje u Beograd i Novi Sad.
Klinički centar Banjaluka - Foto: RTRS
Klinički centar BanjalukaFoto: RTRS

Na konferenciji za novinare koju je danas održala Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske rečeno je da su bebe premještene kako bi se oslobodila dva respitatorna mjesta i da njihovo zdravlje nije ugroženo.

Respiratorna potpora prijevremeno rođenih beba u Republici Srpskoj vrši se samo u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci i trenutno raspolažu sa šest respiratora.

Kako ističe pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove, Slobodan Hajder, u situacijama kada su na intenzivnoj njezi svi respiratori zauzeti, bebe koje su u najboljem zdravstvenom stanju upućuju se u institucije u Beograd ili Novi Sad kako bi oslobodili respiratorna mjesta.

Kako ističe načelnik Klinike za dječije bolesti, Stojislav Konjević pokrenuta je procedura za nabavku novih respiratora..

Iz Kliničkog centra poručuju da se redovno vrše kontrole ispravnosti i kvaliteta svih respiratora, kako bi se izbjegle eventualne komplikacije.