latinica  ћирилица
09/02/2016 |  09:49 ⇒ 10/02/2016 | 08:11 | Autor: RTRS

Preminuo general Zdravko Tolimir (VIDEO)

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je u pritvoru Haškog tribunala. Uzrok smrti još nije saopšten. General Tolimiru u Hagu je osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici i Žepi.
General Zdravko Tolimir - Foto: ilustracija
General Zdravko TolimirFoto: ilustracija

Tokom odbrembeno-otadžbinskog rata bio je pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladić, za bezbjednosno-obavještajne poslove.

Predsjednik Republike Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović  i premijerka Željka Cvijanović uputili su telegrame saučešća.

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir preminuo je sinoć u Hagu, potvrdili su u Boračkoj organizaciji Srpske za našu televiziju.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske general Milomir Savčić podsjetio je da su i ranije srpski zatvorenici u Hagu umirali jer nisu imali adekvatnu njegu i liječenje.

General Tolimir rođen je u selu Popovići pored Glamoča 27. novembra 1948. godine. Završio je vojnu akademiju u Beogradu. Tokom vojničke karijere službovao je širom bivše Јugoslavije.

Početak sukoba na prostoru SFRЈ dočekao je u Splitu, odakle prelazi u Knin. Tu mu je nadređeni oficir bio Ratko Mladić, sa kojim 1992. godine prelazi u VRS na mjesto pomoćnika komandanta za bezbjednosno-obavještajne poslove Glavnog štaba VRS.

Uhapšen je 31. maja 2007. godine na Drini kod Ljubovije, pri pokušaju prelaska granice. Haški tribunal osudio ga je na doživotnu robiju, zbog zločina u Srebrenici i Žepi. 

 

Sudija Teodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, naložio je sveobuhvatnu istragu o smrti generala Zdravka Tolimira.