latinica  ћирилица
09/02/2016 |  17:58 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Zakon o policiji nije se našao na Dnevnom redu NSRS (VIDEO)

Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je juče predsjednik Republike vratio u parlament, nije se našao na dnevnom redu NSRS.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Kada se usaglašavao Dnevni red, nije bilo ni pomena o ovom zakonu. Ali, opozicioni poslanici su iskoristili skupštinski hodnik i ponovo optužili vlast da je u dogovoru s koaliciojom Domovina u zakon unijela odredbe koje se odnose na nacionalnu strukturu zaposlenih u MUP-u, prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Dok opozicija traži odgovornost – predsjednik Republike odgovara da neće smijeniti najboljeg ministra u regionu.

Zbog čega je Zakon o policiji odbio da potpiše, predsjednik Republike je juče detaljno obrazložio. Danas je u Doboju ponovio da popis stanovništva iz 1991. godine, koji nikad nije legalizovan, ne može kreirati nacionalnu zastupljenost u MUP-u Srpske.

"Zašto nije uzet u obzir popis iz 1931. godine, ili iz 1961. kada je bilo 63 odsto Srba u BiH. Te godine  pipis je bio zvanično verifikovan, ovaj iz 1991. nije", rekao je Dodik.

Iako je iz Kabineta predsjednika Zakon u parlament vraćen juče ujutro, opozicija zasluge pripisuje sebi. Zbog propusta traže odgovornost, prvenstveno ministra unutrašnjih poslova.

“Ako Dodik smatra da je neko njega prevario, onda mora da pozove na odgovrnost i predsjednicu Vlade i ministra Lukača", izjavio je Vukota Govedarica iz SDS-a. 

“Ministar Lukač ima moje potpuno povjerenje, a to je i jedan od najboljih policajaca u regionu. A to što je bilo na toj Komisiji, to je dio političkog procesa. To nije dio političkih pitanja. Ministar Policije je ministar Policije. On je i operativac koji radi svoj posao i on to radi odlično i ako mene pitate to je jedan od najboljih ministara u regionu", naglasio je Dodik.

Odbijanje predsjednika Republike da potpiše zakon, za bošnjačke poslanike je jasna poruka da ne/srbima nema mjesta u policiji Srpske.

"Gospodin Dodik je jasno u svojim izjavama rekao da se popis iz 1991. neće i ne može poštovati. Mi ćemo i dalje nastaviti da tražimo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu", istakao je poslanik Nedim Čivić.

Iako stranke ne praktikuju u Banjaluci održavati konferencije za novinare u vrijeme trajanja Narodne skupštine gdje su mikrofoni na sve strane, Mladen Bosić ima drugačiji stav. Zakazao je konferenciju za novinare ističući da Dodik više nije kredibilan političar jer manipšuliše i laže javnost.

O Zakonu o policiji, prema svemu sudeći, poslanici će glasati na narednoj sjednici republičkog Parlamenta. Već sad je izvjesno da, zbog spornih amandamana, neće dobiti podršku i da se ponovo naći u Vladi.