latinica  ћирилица
09/02/2016 |  18:07 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Zapisnik Republičkog deviznog inspektorata o poslovanju Balkan investment banke nije tajan (VIDEO)

Zapisnik Republičkog deviznog inspektorata o poslovanju Balkan investment banke nije tajan, niti je postojala veza Vlade i odgovornih u banci, izričito tvrdi direktorka Inspektorata Zorica Cvijanović, demantujući pisanje portala Kapital.ba. Iz Agencije za bankarstvo tvrde da je iz zapisnika Deviznog inspektorata jasno da nije urađen osnovni zadatak – kontrola deviznog i spoljnotrgovniskog poslovanja banke.
Balkan investment banka - Foto: ilustracija
Balkan investment bankaFoto: ilustracija

Iz Republičkog deviznog inspektorata demantuju da je zapisnik tajan. Kažu, u dokumentu nigdje ne piše da postoji bilo kakva veza imeđu odgovornih u banci i Vlade Srpske. Netačno je i da su u sve bili umiješani i predstavnici VSTS-a.

"Republički devizni inspektorat, u sklopu inspekcijskog nadzora Fabrike glinice "Birač" i sa njom povezanih pravnih lica izvršio je provjeru svih računa otvorenih u Balkan investment banci. Inspekcijski nadzor rađen je u koordinaciji sa MUP-om Srpske i Specijalnim tužilaštvom krajnje odgovorno i profesionalno", stoji u saopštenju Zorice Cvijanović, direktora Republičkog deviznog inspektorata.

I predsjednica Vlade RS kaže da nema tajnog zapisnika. Kontrolisano je upravo po nalogu Vlade da bi bilo utvrđeno stvarno stanje u Fabrici glinice “Birač". Nisu tačni navodi Kapitala da se prikrivao kriminal – kaže premijerka.

"Kontrolni organi su napravili svoj izvještaj. Oni nisu bili tajni, oni su bili za Specijalno tužilaštvo. Prijave su podnesene, dakle o čemu govorimo...", izjavila je premijerka Željka Cvijanović.

U narednih 30 dana trebalo bi da bude definisano rješenje za sanaciju finansijskog stanja u 'Banci Srpske'

Agencija za bankarstvo Republike Srpske smatra da je iz zapisnika Republičkog deviznog inspektorata o kontroli Balkan investment banke jasno da kontrola deviznog i spoljnotrgovinskog poslovanja banke nije adekvatno urađena.

"Inspektori Republičkog deviznog inspektorata, koji su potpisali ovaj zapisnik, nemaju osnovna znanja o radu Agencije za bankarstvo, stručna znanja o načinu vršenja bankarske supervizije, a ni ovlašćenja da daju ocjenu rada nezavisne institucije kao što je Agencija za bankarstvo", navodi se u saopštenju ove agencije.

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske poručuju da inspektori Republičkog deviznog inspektorata, zbog iznošenja neistina i narušavanja ugleda Agencije za bankarstvo, treba da odgovaraju.