latinica  ћирилица
09/02/2016 |  19:53 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Nova afera u RS - registrovali vozila bez ovjerenih uplatnica (VIDEO)

Da li je na pomolu nova afera u Republici Srspkoj ? Banjalučka krim policija, u okviru akcije “Uplatnica”, otkrila je slučajeve registrovanja vozila, bez ovjerenih uplatnica. Okružnom tužilaštvu dostavili su prijavu protiv Gordane Ernaut, službenice Auto-centra "Granolić", zbog sumnje da je prilikom registracije vozila novac od klijenata zadržavala za sebe i tako oštetila račun javnih prihoda Republike Srpske za oko 5,5 hiljada maraka.
Registracija vozila - Foto: RTRS
Registracija vozilaFoto: RTRS

Osumnjičena Gordana Ernaut zaposlena u Auto centru “Granolić” iz Banjaluke tereti se za krivično djelo zloupotreba povjerenja. Navodno, Ernautova kao radnica firme za registraciju i tehnički pregled vozila, od klijenata je preuzimala novac, koji nije uplatila na račun javnih prihoda.

"Osumnjičena je prilikom registracije vozila prilagala neovjerene štampane uplatnice s navedenim potrebnim iznosima po osnovu uplate poreza na vozilo, naknade za vodoprivredu, Auto-moto savez i putarinu, pričinivši za sada utvrđenu materijalnu štetu Budžetu Republike Srpske od oko 5.340 maraka”, stoji u saopštenju CЈB Banjaluka.

"Predmet je danas dodijeljen postupajućem okružnom tužiocu za privredni i organizovani kriminal u radu i u interesu istrage u ovom trenutku je da ne iznosimo više informacija o navedenom krivičnom predmetu", izjavila je Maja Đaković, portparol Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Petko Granolić, direktor Auto-centra “Granolić”, u kojem je Ernautova obavljala oko 97 odsto poslova na registraciji vozila, pozvao je nadležne da istraže slučaj. Kaže, od septembra prošle godine počeli su mu se javljati klijenti s ovim problemom. Sada ih ima oko 40, koje je, tvrdi, policija pozivala na informativni razgovor.

Nezvanično saznajemo da istraga nije okončana i da postoji sumnja da su u zloupotrebe umiješana i pojedina lica zaposlena na registarciji vozila. Navodno je policija tokom istrage otkrila neovjerene uplatnice za 76 vozila koja su registrovana bez uplate, a čeka se provjera još 1.000 vozila.

Petko Granolić tvrdi da mu je inspektor u informativnom razgovoru rekao da ovo nije izolovan slučaj, nego da je riječ o masovnoj pojavi nelegalne registracije vozila. Kaže, rečeno mu je da se provjeravaju i uplatnice za koje se sumnja da imaju falsifikovane pečate.

"Radnici u krim službi su mi rekli da ima i falsifikovanih pečata, što je meni poznato. Zatim, dešavalo se da ljudi dopisuju određene cifre. Umjesto poreza od 125 maraka, on dopiše jednu jedinicu, a 25 maraka uplati", rekao je Granolić.

Prema podacima Agencije za bezbjednost saobraćaja, u Republici Srpskoj registrovano je 345.636 svih kategorija vozila. Ako istraga utvrdi da je u nelegalnoj registraciji vozila učestvovao veći broj lica, uključujući službenike koji registruju vozila, banke, ali i zaposlene u policiji - to bi moglo značiti da je riječ o organizovanom kriminalu i da je budžetu nanesena ogromna novčana šteta.