latinica  ћирилица
10/02/2016 |  07:35 ⇒ 11/02/2016 | 07:38 | Autor: SRNA

NSRS o Prijedlogu zakona o suzbijanju korupcije (VIDEO)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj poslanici raspravljaju o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi, prekinuta je večeras zbog nedostatka kvoruma.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

21.15 ... Sjednica će biti nastavljena sutra raspravom o navedenom zakonu, a poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave.

Poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti, te Nacrt zakona o izmjenama Zakona o elektronskom poslovanju. O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici bi trebalo da se sutra izjasne.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.

20.19... Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović smatra da bi u Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi RS trebalo odrediti da, umjesto Vlade Srpske, Narodna skupština bude ta koja raspušta lokalnu skupštinu. Navela je da ima dilemu da li uslovi za osnivanje grada treba da se nalaze u ovom ili u Zakonu teritorijalnoj organizaciji Srpske, dodajući da bi trebalo definisati i uslove za uspostavljanje novih opština.

Poslanik SNSD-a Bojan Vidić rekao je da je dobro što je regulisano pitanje saradnje jedinica lokalne samouprave, za razliku od sadašnje prakse kojim se to radi ad hoc.

Poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da je ovim zakonom predviđeno da mjesnu zajednicu formira lokalna skupština, ali da mjesna zajednica nema status pravnog lica. Prema njenim riječima, tu ima argumenata "za", zbog zloupotreba kojih je bilo, ali bi trebalo i sagledati koje je rješenje optimalno.

Poslanik SDS-a Simuna Žakula smatra da je to zakon kojim se nastoje disciplinovati opštine, uskratiti njene nadležnosti i da je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH. Ona smatra da će tokom javne rasprave predstavnici lokalnih zajednica dati prijedloge za kvalitetnim rješenjima u ovoj oblasti.

Poslanik NDP-a Krsto Јandrić smatra da lokalnim zajednicama treba dati veća prava i obaveze i da se on zalaže za veću decentralizaciju, kao i da mjesne zajednice trebaju imati status pravnog lica.

19.00... Ministarka uprave i lokalne samouprave izjavila je da je Nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi Vladi ostavljena mogućnost raspuštanja lokalne skupštine, te imenovanje i rad privremenih organa. Obrazlažući taj akt na NSRS, navela je da Vlada može raspustiti skupštinu lokalne zajednice ukoliko se skupština lokalne zajednice ne konstituiše u roku od 60 dana od dana potvrde rezultata izbora.

Rešićeva je dodala da se lokalna skupština može raspustiti i ukoliko u zakonom određenom roku ne bude donesen budžet, kao i ukoliko ne održi sjednicu skupštine duže od tri mjeseca.

Ona je rekla da je definisana i primopredaja dužnosti između novoizabranog i razriješenog rukovodstva lokalne vlasti, kao i definisanje momenta kada odbornik stupa u svoja prava i dužnost, definisanje mandata zamjenika načelnika/gradonačelnika.

Rešićeva je dodala i da je ovim aktom uveden i kriterijum za maksimalan broj zaposlenih u jedinicama lokalne uprave, a i dat je cjelovit okvir saradnje jedinica lokalne samouprave.

18.28...  Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj predviđen je efikasniji i jeftiniji postupak likvidacije poslovnih subjekata po službenoj dužnosti koji nisu uskladili pravnu formu sa zakonom o privrednim društvima.

"Postupak likvidacije se vrši na način da se rješenje o pokretanju ovog postupka ne objavljuje u Službenom glasniku Republike Srpske već samo na oglasnoj tabli i internet stranici Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge“, precizirano je u navedenom zakonu, koji je razmotrila NSRS. Zakonskim rješenjima predviđene su tehničke ispravke važećeg zakona, radi efikasnije primjene i komunikacije institucija koje su nadležne za primjenu ovog zakona, navodi se u obrazloženju zakonskih rješenja.

Narodni posalnici su razmotrili i Nacrt zakona o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru Republike Srpske, a ova materija do sada je bila uređena Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru Republike Srpske.

17.49...  Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da su Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o republičkoj upravi izvršene dopune, izmjene i terminološko usklađivanje nadležnosti organa uprave.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona na sjednici NSRS, Rešićeva je rekla da se njime iz odredbi briše Republička direkcija za civilnu vazdušnu plovidbu.

U razlozima za donošenje ovog zakona navodi se potreba harmonizacije zakona o republičkoj upravi u smislu djelokruga poslova republičkih organa uprave sa drugim propisima, kao i da se preciziraju pojedine odredbe važećeg zakona.

17.17...  Sjednica NSRS nastavljena je nakon redovne pauze razmatranjem Prijedloga zakona o prevozu opasnih materija.

15.07..  Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je cilj Prijedloga zakona o prevozu opasnih materija omogućavanje njihovog bezbjednog prevoza da bi se zaštitili građani, imovina i životna sredina.

On je, obrazlažući ovaj akt na sjednici Narodne skupštine Srpske, rekao da je Prijedlog zakona o prevozu opasnih materija usklađen sa zakonodavstvom EU i uređuje uslove za prevoz opasnih materija, te poboljšava postojeća zakonska rješenja u ovoj oblasti.

Lukač je naveo da se predloženim zakonskim rješenjima uspostavlja okvir za bezbjednije obavljanje djelatnosti prevoza opasnih materija u drumskom i željezničkom saobraćaju, te na unutrašnjim plovnim putevima.

15.01... Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da se Prijedlogom zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala neće riješiti problem korupcije i da set zakona mora pratiti ovu oblast.

Kasipović je naglasio da su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde formirali radnu grupu koja bi trebalo da sačiniti novi krivični zakon Republike Srpske.

"To će podrazumijevati i neophodne promjene ovog zakona, kao i usvajanje zakona o zviždačima", rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini Republike Srpske u završnoj riječi o navedenom prijedlogu zakona.

On je ocijenio da je trenuta politička situacija zaoštrena i da je vrijeme u kome se poslanici izjašnjavaju o navedenom zakonskom rješenju delikatno.

"Međutim, mi zbog svega ovoga ne možemo odustati od usvajanja zakona. O navedenom prijedlogu zakona nisam razgovarao ni sa jednim političkim autoritetom, ali sa stručnjacima jesam", dodao je Kasipović.

On je podsjetio da je u NSRS u raspravi o nacrtu navedenog zakona, predlagao da dva skupštinska odbora organizuju stručnu raspravu, što je odbijeno.

"Da je organizovana stručna rasprava, moguće je da bi neka od rješenja bila kvalitetnija. Niko se nije odazvao ni na javnu raspravu koju je organizovalo Ministarstvo pravde", kaže Kasipović.

On vjeruje da treba mijenjati Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i navodi da se Prijedlogom zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala ne može vršiti pritisak na povratnike, jer je procesni. 

13.35... Poslanik SNSD-a u NSRS Milan Kovač smatra da Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala nije idealan, ali da se njime može smanjiti stopa privrednog kriminaliteta.

On je dodao da opozicija ne govori o suštini navedenog zakona, već Narodnu skupštinu Republike Srpske koriste kao političku arenu, odnosno za pripremu za predstojeće lokalne izbore.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić ponovio je stav opozicije da se navedenim prijedlogom zakona želi da vrši politički progon neistomišljenik i pozvao poslanike da ne glasaju za ovaj prijedlog.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo smatra da je prijedlog zakona sporan, jer je protivan drugim zakonskim rješenjima u Srpskoj.

11.50...  Poslanik SDS-a u NSRS Nedeljko Glamočak ocijenio da je u Prijedlogu zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala "svjesno izbjegnuto" definisanje pojma organizovanog kriminala i kakve elemente ima.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo tvrdi da Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala ima mnogo nejasnoća koje mogu biti zloupotrijebljenje. Smatra da navedeni Prijedlog zakona može narušiti održivost Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, te da zbog toga mora biti povučen iz skupštinske procedure.

Poslanik koalicije Domovina Nedim Čivić najavio je da će, ukoliko navedeni zakon bude usvojen u predloženom tekstu, zatražiti ocjenu ustavnosti i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Prijedlogom zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uređuje se osnivanje, organizacija i nadležnost posebnih organizacionih jedinica tužilaštva, suda i drugih organa u Republici Srpskoj.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da se predloženim zakonskim rješenjima uređuju ovlašćenja službenih lica i uslovi, zbog efikasnog otkrivanja i krivičnog gonjenja, te suđenja učiniocima krivičnih djela.

- Predviđeno je osnivanje posebnog odjeljenja za borbu protiv korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje će biti nezavisno, a radiće u okviru Republičkog tužilaštva Republike Srpske - rekao je Kasipović obrazlažući zakonska rješenja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da bi stupanjem na snagu ovog zakona prestalo sa radom Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odnosno Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Prema njegovim riječima, definisano je da posebnim odjeljenjem tužilaštva rukovodi specijalni tužilac koji se imenuje po propisima i postupku, kao i zamjenik glavnog republičkog tužioca Republike Srpske.

Kasipović je naveo da je Posebno odjeljenje tužilaštva nadležno na cijeloj teritoriji Republike Srpske za sprovođenje istražnih radnji i krivično gonjenje.

On kaže da bi prema predloženom zakonu u okviru Posebnog odjeljenja tužilaštva trebalo da bude osnovana jedinica za istrage i bezbjednost, koju čine načelnik i tužilački istražioci.

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju da je zbog neusaglašenosti sa ostalim zakonima, ali i zbog mogućeg progona političkih protivnika, navedeno zakonsko rješenje potrebno povući iz skupštinske procedure.

Јuče su poslanici razmotrili Prijedlog zakona o stečaju koji bi, između ostalog, trebalo da omogući uvođenje postupka restruktuiranja preduzeća, ali i kažnjavanje direktora koji ne pokrenu stečaj na vrijeme.