latinica  ћирилица
10/02/2016 |  08:53 ⇒ 11/02/2016 | 09:18 | Autor: RTRS

Nevrijeme s jakim vjetrom zahvatilo Srpsku (FOTO/VIDEO)

Banjaluku je jutros pogodilo olujno nevrijeme sa jakom kišom i udarima vjetra brzine 110 kilometara na čas, potvrđeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.
Nevrijeme u Banjaluci - Foto: RTRS
Nevrijeme u BanjaluciFoto: RTRS

Nevrijeme je kratko trajalo, ali dovoljno da temperatura padne za čak sedam stepeni Celzijusa.

- Јutros je bilo 13 stepeni, a u 10.00 časova šest stepeni Celzijusa, navela je dežurni meteorolog Milica Đorđević.

Dodala je da su nagla promjena vremena i hladan vazduh zahvatili sjeverozapadne krajeve i da se polako premješta prema sjeveru i istoku, dok je na krajnjem jugoistoku još sunčano i toplo.

Nevrijeme u Banjaluci (Foto: RTRS)

- U većini krajeva duva umjeren do jak jugo, koji u trenutku prolaza hladnog fronta ima ekstremno jake udare, što se desilo u Banjaluci. Temperatura će danas u većini krajeva pasti za oko 10 stepeni, rekla je Đorđevićeva.

Nakon nevremena, nadležne službe grada Banjaluka izašle su na teren i na nekoliko lokacija uklonile oborena stabla, a intervenisale su i na osnovu prijava građana.

 Olujni vjetar praćen kišom jutros je prourokovao prekide u snabdijevanju električnom energijom na četiri dalekovodna pravca na području grada Banja Luka, od kojih su tri dalekovodna pravca u međuvremenu sanirana.

„Elektrodistribuciji“ Banja Luka je prijavljeno i oko 40 kvarova na niskonaponskoj mreži širom grada, što ekipe na terenu sukcesivno rješavaju.

Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banjaluka poziva stanovništvo na oprez zbog prognoze Republickog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se, na području Banjaluke očekuju jak vjetar i obilnije kiše, koje mogu dovesti do porasta manjih vodotokova bujičnog karaktera.

Istovremeno, apeluju na sugrađane da na svojim balkonima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti bezbjednost prolaznika. Posebno se upozorava stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotokove na dodatni oprez i eventualno preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine. Iz Odsjeka podsjećaju građane da, ukoliko primijete da je došlo do izlijevanja bujičnih potoka, o tome obavijeste Centar za obavještavanje putem broja telefona broj: 121.

Prijedor: Veliki broj kvarova na elektro mreži

Јak vjetar, praćen kišom, noćas je prouzrokovao veliki broj kvarova na elektro-mreži na području Prijedora, zbog čega je veći dio prigradskih naselja i sela bez struje. Svi dalekovodi su pod naponom, ali je trenutno registrovano 60 kvarova na niskonaponskoj mreži. Dežurne ekipe prijedorske „Elektrodistribucije“ su na terenu i otklanjaju kvarove. Između ostalih, bez struje trenutno su: Gomjenica, Ljubija, Brezičani, Rasavci, Trnopolje, Krivaja i Marićka. 

Bez struje gotovo cijeli romanijski region

Iz Elektrodistribucije je saopšteno da je zbog jakog vjetra došlo do kvarova na više dalekovoda na području romanijskog regiona.

Kvarovi su evidentirani u Sokocu, dalekovodi Kaljina i Unis, u Foči – kvar na dalekovodu Zavajt, Rogatici – kvar na dalekovodu Kozići u Višegradu – kvar na dalekovodu Međeđa, u Palama - dalekovodi Trebević i Stambolčić i Han Pijesku - kvarovi na dalekovodu Pjenovac i Gornji Zalukovik.

Sokolac: Oko 250 domaćinstava bez struje

Zbog olujnog nevremena na području opštine Sokolac, u kvaru je 10-kilovoltni dalekovod Kaljina, gdje struje nema oko 250 domaćinstava, odnosno 33 trafostanice. Od noćas, 30 minuta iza ponoći, u kvaru je i dio 10-kilovoltnog dalekovoda Autobaza - od sela Vidrići do sela Mičivode, što je oko desetak sela i isto toliko trafostanica, rečeno je u sokolačkoj Radnoj jedinici "Elektrodistribucije".

Uzroci kvara potrgani su vodovi i oboreno drveće na mrežu. Ekipe ove radne jedinice su na terenu i rade na otklanjaju kvarova, pa se očekuje da bi ova sela do kraja dana trebalo da dobiju struju.

Han Pijesak: Od ponoći bez struje 500 domaćinstava

Zbog olujnog vjetra na području opštine Han Pijesak od ponoći struju nema oko 500 domaćinstava, odnosno četiri dalekovoda, rečeno je danas u "Elektro-Bijeljini". Struje nema na 10-kilovoltnim dalekovodima Ljeskovac, Pjenovac, Zalukovik i Han Kram.

Uzrok kvara su potrgani vodovi i oboreno drveće na mreži. Ekipe "Elektrodistribucije" su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Foča: Vjetar pričinio veliku štetu na kućama

Olujni vjetar koji je duvao prošle noći pričinio je veliku štetu na kućama, pomoćnim objektima i u voćnjacima u selu Đeđevo kod Foče.

Mještanin Anđelko Veljović ispričao je da je vjetar obarao crijepove sa krovova kuća, skidao limene krovove štala, sušara i koliba, lomio grane i čupao voćke iz korijena. Mještani još od ranog jutra užurbano popravljaju krovove, da bi zaštitili svoje domove od kiše koja ne prestaje da pada.

Veljović je rekao da u Đeđevu ne pamte ovako jaku oluju. Vjetar je sinoć na području opštine Foča izazvao i više kvarova na elektro-mreži, pa su bez struje Miljevina, Bukovica, Mješaja, te šira područja Tjentišta i Zavaita.

Električari su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Višegrad: Vjetar prekinuo dalekovod Višegrad-Međeđa

Olujni vjetar, koji je prošle noći zahvatio teritoriju višegradske opštine, prekinuo je 10-kilovoltni dalekovod Višegrad-Međeđa, pa je bez struje ostalo oko 800 domaćinstava. Upravnik Radne jedinice "Elektrodistribucije" Višegrad Radojko Stašević rekao je novinarima da su ekipe na terenu i otklanjaju kvarove.

U jutarnjim časovima izbio je požar na trafo-stanici u selu Han Brdo pa su električari isključili dalekovod Višegrad-Sjemeć-Rogatica, da bi mogli intervenisati na trasi. Iz Civilne zaštite Višegrad stiglo je upozorenje o najavi prolazno olujnih udara vjetra, koji će zahvatiti Sarajevsko-romanijsku regiju i Podrinje.

Srebrenica: Vjetar oštetio krovove i cijepao plastenike

Јak vjetar, koji povremeno postaje olujni, oštetio je krovove na mnogim kućama i drugim objektima, te pokidao i pocijepao veliki broj plastenika na području opštine Srebrenica, podaci su lokalne službe Civilne zaštite.
Zbog oštećenja na elektro-mreži bez struje je ostalo selo Ljubisavići i radi se na otklanjanju kvarova koje je vjetar izazvao da bi se normalizovalo elektrosnabdijevanje.

Krovovi kuća i drugih objekata kao i plastenici oštećeni su u selima Klotjevac, Kutuzero, Podravanje, Žutica, Skelani i u urbanom dijelu Srebrenice. Dijelove krovova vjetar je čupao i kidao, pocijepan je i uništen veći broj plastenika, a otežano je i kretanje lokalnim i seoskim putevima zbog oborenog drveća i grana koje je vjetar i čupao i lomio.

"Najvažnije je da nije bilo povrijeđenih i ugroženih stanovnika, a šteta će biti utvrđena", rekao je Srni stručni saradnik za poslove civilne zaštite ove opštine Hasudin Mustafić.

Trebinje: Vjetar obarao manja stabla i čupao grane

Kiša i jak vjetar i u Hercegovini. Prema najvama meterologa vjetar će u toku dana jačati, a kratkotrajni prestanak padavina očekuje se tek predveče. Vjetar je obarao manja stabla i čupao grane. U Pridvorcima veće stablo je palo i prepriječilo put. Na sreću niko nije ozlijeđen, a pokidane su žice od javne rasvjete u tom dijelu grada. Intervencijom vatrogasaca stablo je uklonjeno. Snadbijevanje električnom energijom na području grada je stabilno i bez prekida.

Bijeljina: Otklonjeni kvarovi na većini dalekovoda

Radnici "Elektro-Bijeljine" otklonili su najveći dio kvarova na dalekovodima nakon olujnog nevremena koje je tokom noći i u prijepodnevnim časovima pogodilo Republiku Srpsku, saopšteno je iz "Elektro-Bijeljine".

Na području Han Pijeska jak vjetar je lomio drveće i prouzrokovao probleme na elektro-mreži, zbog čega su van sistema u određenom periodu bila četiri dalekovoda - Pjenovac, Zalukovik, Ljeskovac i Han Kram.

U kvaru je još dio dalekovoda Ugljevik-Priboj, usljed čega je bez struje nekoliko stotina potrošača.

Iz "Elektro-Bijeljine" navode da su ekipe na terenu i da odgovorno rade na otklanjanju svih kvarova.

Izvor: RTRS, Srna

Nevrijeme u Banjaluci
Foto: RTRS

Nevrijeme u Banjaluci
Foto: RTRS

Nevrijeme u Banjaluci
Foto: RTRS

Nevrijeme u Banjaluci
Foto: RTRS

Nevrijeme u Srebrenici
Foto: SRNA