latinica  ћирилица
10/02/2016 |  09:00 | Autor: SRNA

Bogdanić: Sa Svjetskom bankom rješavamo dug u zdravstvu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da će Vlada pokušati da posredstvom Svjetske banke sanira ukupan direktni dug zdravstvenih ustanova u Srpskoj, koji je zaključno s prošlom godinom premašio 513 miliona KM.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Bogdanić je naglasio da je Svjetska banka iskazala interes da se uključi u saniranje budžeta, a da je Srpska tražila da to bude saniranje zdravstva.

"S druge strane, mislim da smo i u Reformskoj agendi tražili uvođenje akciza na određene proizvode za više prihoda. Mislimo da ćemo i s uvođenjem trezorskog sistema uvesti racionalizaciju i u budućnosti ne praviti ovakav deficit", rekao je Bogdanić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, trezorski način finansiranja trebalo bi da zaživi već ove godine, što će bez sumnje donijeti uštede jer podrazumijeva namjensko i plansko trošenje novca, bez mogućnosti preusmjeravanja sredstava.

Govoreći o inicijativi da se sredstva od akciza na duvan preusmjere u zdravstveni sistem, Bogdanić smatra da će se svi u BiH prije ili kasnije morati za to opredijeliti jer je, kako je naveo, isti iznos dugovanja univerzitetsko-kliničkih centara u Sarajevu i Banjaluci, odnosno u bolnicama u Bihaću i Istočnom Sarajevu.

Ministar zdravlja Srpske rekao je da u okviru rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske ima dovoljno sredstava za uređenje Ginekologije i Pedijatrije.

Bogdanić je naveo i da je Vlada donijela odluku o gradnji bolnice u Istočnom Sarajevu, te da su netačne i zlurade sve spekulacije da je Vlada ostavila ili zanemarila sarajevsko-romanijsku regiju.