latinica  ћирилица
11/02/2016 |  16:19 | Autor: TANЈUG

Međunarodni pozorišni festival "Slavija 2016"

Јubilarni 15. Međunarodni pozorišni festival "Slavija 2016" biće ove godine održan od 9. do 19. marta i na njemu će nastupiti 12 predstava iz devet zemalja sa tri kontinenta, rekao je danas Osnivač pozorišta i festivala Batrić Žarković.
Pozorište - Foto: ilustracija
PozorišteFoto: ilustracija

Žarković je na konferenciji za novinare istakao da je ovaj festival dobio prošle godine u Parizu etiketu EFFE 2015/2016. i time postao dio platforme 100 festivala koji su sinonim za umjetnički kvalitet i imaju značajan uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Pozorišnu smotru koju organizuje privatno pozorište Slavija otvoriće Darko Brlek, predsjednik Evropske asocijacije festivala (EFA).

Govoreći o Festivalu na kome je predsjednik Međunarodnog žirija Raško Јovanović  istakao da je ovo pozorišna smotra na kojoj se "neguju svi cvjetovi", a jedini kriterijum je da je dobra predstava.

Ove godine će nastupiti pozorišta iz Rusije, Grčke, Rumunije, Azerbejdžzana, Litvanije.

"Ovde nema programskih floskula već je Festival dobrih predstava i uprkos činjenici da su scena i gledalište na istoj ravni ne radi se samo o kamernim izvođenjima već je obezbijeđena repertoarska raznovrsnost", istakao je Јovanović.

Јovanović je dodao da pozorište "Slavija" pokreće od ove godine još jedan pozorišni festival koji će trajati sedam dana od 20. oktobra i biće posvećen isključivo Branislavu Nušiću.