latinica  ћирилица
11/02/2016 |  16:53 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Šamačkim privrednicima tri miliona KM iz Fonda obnove (VIDEO)

Na osnovu odluke Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, Ministarstvo finansija je počelo isplatu tri miliona KM privrednicima sa područja Šamca, koji su pretrpjeli štetu u majskim poplavama 2014. godine.
Šamačkim privrednicima tri miliona KM iz Fonda obnove - Foto: RTRS
Šamačkim privrednicima tri miliona KM iz Fonda obnoveFoto: RTRS

Izbor privrednih subjekata koji su pretrpjeli štetu, kao i pojedinačne iznose, utvrdili su Udruženje privrednika i Opština Šamac.

Fabrika "Bader" jedna je od onih koja je nakon poplava među prvima pokrenula proizvodnju. Vlastitim sredstvima sanirali su dio štete od 800.000 KM, preselili u nove pogone i sa 60 radnika nastavili izradu metalnih konstrukcija za inostrano tržište. Sredstvima Fonda solidarnosti od 70.000 KM poboljšaće uslove rada, povećati obim proizvodnje i zaposliti još radnika.

Tanja Krstanović, rukovodilac proizvodnje u "Baderu", kaže da je ova godina za fabriku dobro počela, jer imaju brojne projekte i nove investicije, što im pruža mogućnost proširenja i potrebu novim radnicima.

U fabrici namještaja "Budućnost" otišli su i korak dalje. Računajući na pomoć Fonda i nadoknadu štete od 160.000 KM, već početkom januara pokrenuli su novu liniju za proizvodnju rustikalnog namještaja. To će im omogućini da uz sadašnjih 130 radnika, uposle još 50 radnika.

Tri miliona KM dobiće 266 šamačkih privrednika i zanatlija.

Savo Minić, načelnik opštine Šamac, rekao je da je ovo samo početak pomoći privredi Šamca, jer je sa međunarodnim organizacijama dogovoreno da ove godine ulože određena sredstva u poplavama pogođena područja da bi se oživjela privreda.

Prema informacijama iz nadležne opštinske službe, isplata tri miliona maraka biće završena sutra. Ova sredstva predstavljaju nadoknadu od 10 odsto ukupne štete, procijenjene na 30 miliona maraka.