latinica  ћирилица
11/02/2016 |  17:14 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Foča- Sajam domaće zdrave hrane i proizvoda (VIDEO)

Dvadesetak poljoprivrednih proizvođača iz Foče i istoimene federalne opštine predstavilo je svoje proizvode na uvid javnosti i ocjenu kvaliteta, nakon trogodišnje obuke koju su prošli putem projekta pod nazivom "Ruka-ruci".
Foča - Sajam domaće zdrave hrane i proizvoda - Foto: RTRS
Foča - Sajam domaće zdrave hrane i proizvodaFoto: RTRS

Nekima je ovo jedini ili dodatni izvor prihoda u poslovima u kojima baštine i porodičnu tradiciju bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

Među izlagačima je i Miroslav Pejović koji se sa suprugom i troje djece na imanju u Gudelju, nadomak Foče, uspješno bavi uzgojem žitarica, voća i povrća. On kaže da proizvode kukuruzni hljeb, hljeb od heljde, kao i sva slana i slatka peciva, a u ponudi je i brašno od heljde, mljeveno na vodenici.

Uvođenje novina u ustaljena pravila održavanja porodičnog gazdinstva dalo je dobre rezultate i kod Željka Vujičića iz Prijedražja. On kaže da na imanju proizvode razne salate, džemove, rakije, kao i sokove od damćih i šumskih plodova.

S onim što proizvede zadovoljna je i Esma Gabela iz Filipovića, a to je posebno slatko od guljenih šljiva, koje pravi i sa  orasima, a dobar ukus ima i bestilj od šljive.

Onim što se moglo vidjeti, ali i degustirati na sajmu zdrave hrane, zadovoljni su i brojni posjetioci.

Projekt je dokazao da je uspješno položio ispit, jer su porodična gazdinstva stekla vještine za unapređenje uzgoja žitarica, voća i povrća. Takođe, i za pripremanje i prodaju. Izložba je jedan od primjera kojim se trasira put vrijednim domaćinima.

Lejla Brulić, predsjednica Udruženja za pomoć i razvoj "Hajde", rekla je da su posjetioci na sajmu imali priliku da su uvjere koliko su ti proizvodi dobri i zdravi, i izrazila nadu da će se moći naći i u tržnim centrima.

Udruženje je ovaj projekat sprovelo uz podrušku Ambasade SAD u BiH i opštine Foča i Foča u FBiH.