latinica  ћирилица
11/02/2016 |  22:22 | Autor: SRNA

Izvedena muzička predstava "Etno bal" u Doboju

Etno grupa "Trag" i solisti Kulturno umjetničkog društva "Slavko Mandić" iz Laktaša, te dječiji hor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Doboja nastupili su pred dobojskom publikom u muzičkoj predstavi "Etno bal".
Doboj -  Etno grupa "Trag" - Foto: SRNA
Doboj - Etno grupa "Trag"Foto: SRNA

Publika u Doboju imala je večeras priliku da uživa u raznovrsnom repertoaru tradicionalne muzike Balkana, ciganske, te ruske pjesme, a tokom muzičkih pauza i stihovima iz "Gorskog vijenca" i "Zavještanja Stefana Nemanje" u izvođenju glumca Narodnog pozorišta Republike Srpske Gorana Јokića.

Vokalno-instrumentalni sastav Etno grupa "Trag" zajedno sa dječijim horom Osnovne škole "Sveti Sava" iz Doboja izveli su i pjesmu "Anđeli pjevaju".

Umjetnički rukovodilac grupe "Trag" Valentina Milekić rekla je da ta grupa večeras u Doboju nastavlja ovogodišnji projekat pod nazivom "Etno bal", sinkretičan žanr kojim se pokušava obnoviti tradicija balova, prvenstveno svetosavskih, koji još od 19. vijeka predstavljaju kulturno nasljeđe Srba.

"Pokušavamo njegovati tradicionalnu muziku na jedan specifičan način. Pronaći sve te stare već pomalo zaboravljene pjesme da bismo ih približili mladim ljudima, i to pokušavamo kroz neke savremene forme i instrumentarij", rekla je Milekićeva.

Milekićeva je naglasila da su za 13 godina, koliko grupa postoji, izdata dva albuma i održano više od 500 koncerata u zemlji i inostranstvu.

Do sada su imali brojne koncerte i turneje u Republici Srpskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Rusiji i Švajcarskoj.

Pokrovitelj koncerta, koji je održan u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj, su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH, navedeno je iz dobojskog Centra.