latinica  ћирилица
12/02/2016 |  13:01 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Birač- Žene preduzetnice predstavile svoje proizvode (VIDEO)

Žene preduzetnice koje imaju razvijenu poljoprivrednu proizvodnju u opštinama Vlasenica i Milići, predstavile su svoj rad zainteresovanim poslovnim partnerima i građanima u Vlasenici.
Žene preduzetnice predstavile svoje proizvode - Foto: RTRS
Žene preduzetnice predstavile svoje proizvodeFoto: RTRS

Da bi unaprijedile poslovanje na ovom području, kako kažu žene preduzetnice, neophodne su hladnjače za skladištenje. 

Snežana Stupar na svom imanju uzgaja malinu, ali ima problem blagovremenog skladištenja. Najavljena nabavka mini-hladnjače u velikoj mjeri unaprijedila bi razvoj ovog posla.

- Mini hladnjača će mojoj porodici biti samo podsticaj u daljem razvijanju posla, jer planiramo proširenje - kaže Snježana.

Nabavka hladnjače u Vlasenici realizuje se uz podršku nevladinog sektora.

Branislav Tanasijević, projekt menadžer CARE International, kaže da će od sljedeće godine, povećanjem količine proizvoda, biti povećan i broj komora na hladnjači.

- Tako ćemo jačati kapacitete i uslove proizvodnje i plasiranja robe na tržište, a samim tim i porodični profit - rekao je Tanasijević.

- Najčešći problemi sa kojima se sreću uzgajivači su infastrukturne prirode: loši pristupni putevi, velika udaljenost hladnjača, prevoz od malinjaka do skladišta, loš kvalitet sadnog materijala - kaže Nada Marković, predsjednica Udruženja žena "Maja" iz Kravice.

U tom udruženju smatraju da će realizacijom projekta "Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH - regija Birač" biti riješeni brojni problem preduzetnika.