latinica  ћирилица
12/02/2016 |  14:32 | Autor: SRNA

Optužnica protiv Koštića zbog pridruživanja ID

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Koštića /23/ iz Velike Kladuše zbog krivičnog djela pridruživanja stranim paravojnim formacijama u Siriji.
Tužilaštvo BiH - Foto: arhiv
Tužilaštvo BiHFoto: arhiv

Koštić se tereti da je osmislio plan i pribavio novčana sredstva s ciljem odlaska u Siriju, da se priključi paravojnim i parapolicijskim snagama koje djeluju na području Sirije i Iraka u okviru struktura Islamske države, koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je početkom ove godine iz Sarajeva otišao u Podgoricu, odakle je avionom otputovao u Tursku, s ciljem da se ilegalno prebaci na područje Sirije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Granična policija i organi bezbjednosti Turske otkrili su ga pravovremenom akcijom i, nakon hapšenja, vratili u BiH.

Koštić se tereti da se pokušao pridružiti stranoj paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji koja djeluje izvan BiH, čime je počinio krivično djelo protizakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužilaštvo će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem oko 20 dokaznih materijala.

Ova optužnica predstavlja nastavak aktivnosti Tužilaštva i partnerskih agencija u borbi protiv teorizma i krivičnih djela koja su povezana sa terorizmom, navodi se u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.