latinica  ћирилица
12/02/2016 |  15:21 ⇒ 22:12 | Autor: SRNA

Granični prelaz Bijača pušten u rad

Granični prelaz Bijača kod Ljubuškog danas je svečano pušten u rad, nakon završetka treće i posljednje faze radova na njegovoj izgradnji.
Granični prelaz Bijača - Foto: Anadolija
Granični prelaz BijačaFoto: Anadolija

Šef Kooperacija Delegacije EU Melvin Asin predao je prelaz Bijača, u ime EU, na upotrebu ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i direktoru UIO Miri DŽakuli, saopšteno je iz UIO BiH.

Granični prelazi Bijača i Gradiška su prelazi sa potpunim inspekcijskim nadzorom, takozvani BIP.

Iz UIO podsjećaju da se izgradnja graničnog prelaza Bijača odvijala u tri faze, od čega su prvu fazu izvodile Autoceste FBiH, a drugu fazu izvodila je UIO, te je ta faza finansirana iz budžeta BiH sa osam miliona KM.

Treću fazu izgradnje prelaza Bijača finansirala je EU sa pet miliona evra iz IPA fondova.

U potpunosti završen granični prelaz Bijača je objekat urađen po svim standardima Evropske unije i jedan je od najmodernijih objekata ovog tipa u regionu, navodi se u saopštenju.

Ukupno postoji 18 traka, devet za ulaz i devet za izlaz iz BiH. U okviru prelaza nalaze se centralna zgrada za potrebe carinske službe UIO i Granične policije BiH, zgrada za carinike i granične policajce nadležne za robni promet, te objekti za detaljan pregled vozila, za smještaj inspekcija i za smještaj službenika Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Na novosagrađenom prelazu nalaze se i prateći objekti kao što su agregatska-stanica, trafo-stanica, te sanitarni čvorovi za putnike i korisnike carinskog terminala. Prelaz ima nadstrešnicu ukupne površine 5.000 metara kvadratnih.

Od osnivanja UIO, EU je u izgradnju graničnih prelaza u BiH ukupno investirala 35,5 miliona evra.

Osim graničnog prelaza Bijača, sredstvima EU izgrađeni su i prelazi: Rača, Izačić, Gradina, Orašje, Kamensko, Klobuk, Zupci, Šamac i Karakaj.