latinica  ћирилица
12/02/2016 |  16:23 ⇒ 18:53 | Autor: Radio Slobodna Evropa

Mekejn: Srbiji dodatna pomoć za migrantsku krizu

Američki senator DŽon Mekejn izjavio je danas da će zatražiti od SAD da pruži dodatnu pomoć Srbiji u borbi sa izbjegličkom krizom.

"Dodatna pomoć Srbiji u borbi sa migrantskom krizom očigledno je potrebna i po povratku u SAD tražiću od kolega da se ta pomoć i izglasa", rekao je Mekejn novinarima u Šidu, nakon posjete privremenim prihvatnim centrima u Adaševcima i Šidu.

Mekejn je rekao da je izbjeglička kriza veoma skupa i zahvalio vladi Srbije koja "radi sjajan posao" pod veoma teškim uslovima.

"Veoma smo vam zahvalni na vašoj podršci, na njezi koju pružate svim ovim ljudima koji prolaze kroz vašu zemlju. Takođe se nadam da će biti i mir u Siriji, da će bombardovanja tamo i u Avganistanu prestati, kao i da će stati ubijanja koja su ogroman humanitarni problem koji se širi u Evropi i potencijalno u SAD. Nadamo se da ćemo postići mir, da narod može da ostane tamo i da ne mora da ide nikuda", rekao je Mekejn.

Ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović upoznali su Mekejna sa uslovima u kojima borave migranti, kao i o proceduri registracije i broju migranta, kojih je trenutno oko 1.000 u Adaševcima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o borcima takozvane "Islamske države" sa Kosova, Mekejn je rekao da IDIL predstavlja veliku prijetnju, upravo zato što regrutuje mlade iz skoro svih krajeva svijeta, "čak iz Indonezije i Malezije", i dodao da pametnim korišćenjem interneta ID motiviše ljude da odu u Siriju i bore se na njihovoj strani.

"Prvenstveno, moramo da ih pobijedimo, da ih ubijemo i oduzmemo im sve baze, jer "metastaziraju" u Libiji i na ostalim mjestima", rekao je Mekejn.

Kaže da oni izazivaju nemir u cijeloj Evropi.

Mekejn smatra i da je Vlada Srbije imala veliku ulogu u "vidnom" napretku odnosa Beograda i Prištine.