latinica  ћирилица
12/02/2016 |  16:54 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Bijeljina- Obilježavanje egzodusa sarajevskih Srba 12. marta (VIDEO)

Dvadeset godina od egzodusa Srba iz Sarajeva biće obilježeno 12. marta u Bijeljini.
Obilježavanje egzodusa sarajevskih Srba 12.marta - Foto: RTRS
Obilježavanje egzodusa sarajevskih Srba 12.martaFoto: RTRS

Od ove, a i narednih godina, biće organizovano sjećanje na te događaje u namjeri da se žrtva sarajevskih Srba nikada ne zaboravi, istakli su članovi Organizacionog odbora ove manifestacije čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Organizatori manifestacije najavili su da će 12. marta liturgiju u manastiru Svete Petke služiti patrijarh srpski Irinij. Priprema se i akademski program u kojem će, između ostalih, učestvovati Rajko Petrov Nogo i Matija Bećković, a biće prikazan i dugomteražni dokumentarni film Dragana Elčića. 

Stotinu dvadeset hiljada Srba sa područja Sarajeva napustilo je svoja ognjišta radi očuvanja Republike Srpske, a to je žrtva koja ne smije da se zaboravi, istakli su članovi Organizacionog odbora manifestacije "20 godina od egzodusa sarajevskih Srba".

Milenko Zupur, predsjednik Organizacionog odbora, istakao je da su Srbi iz Sarajeva tada ostavili sve što su imali, a sa sobom ponijeli samo svoje mrtve.

Slike egzodusa ne blijede ni poslije dvije decenije, istako je reditelj Dragan Elčić čiji će dugometražni dokumantarni film o egzodusu biti premijerno prikaza.

Najveći broj izbjeglih srpskih porodica sa područja Sarajeva naselio se na području eparhije zvorničko-tuzlanske. U znak sjećanja na tu žrtvu, 12. marta u manastiru Svete Petke u Bijeljini liturgiju će služiti patrijarh srpski Irinej.

Završnica ovog programa čiji je medijski pokrovitelj RTRS, biće akademija u kojoj će učestvovati pjesnici Rajko Petrov Nogo i Matija Bećković, orkestar i hor sa kompozitorom Svetislavom Božićem, kao i prvaci baleta Narodnog pozorišta Beograd.