latinica  ћирилица
12/02/2016 |  17:01 ⇒ 20:37 | Autor: SRNA

Višković: Potpuno dezavuisanje institucija Srpske

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković rekao je da sporna odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, koju je tajno usvojio Savjet ministara, podrazumijeva centralizaciju procesa evropskih integracija u rukama institucija BiH i potpuno dezavuisanje institucija Srpske i, kao takva, u potpunosti je neprihvatljiva.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Sporna odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, koju je tajno usvojio Savjet ministara 26. januara, četiri dana prije sastanka u Banjaluci na kojem je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić sa ostalim učesnicima dogovarao konačne konsultacije u vezi s ovim pitanjem, a pri tome prećutkujući da je Savjet ministara odluku već usvojio, sadrži rješenja koja značajno odstupaju od rješenja Odluke iz 2013. godine, koju su prihvatile Vlada i Narodna skupština Republike Srpske - istakao je Višković.

On je naglasio da oni koji tvrde suprotno - spornu odluku ili nisu ni pogledali ili, što je svakako žalosnije, samo srčano brane slijepo provođenje politike Bakira Izetbegovića.

- Ukoliko nisu vršene bilo kakve suštinske izmjene, kako onda objasniti promjenu samog koncepta sistema koordinacije. Kako objasniti promjene u samoj strukturi sistema koordinacije, promjenu određenih tijela u sistemu koordinacije, načina predsjedavanja ovim tijelima, načina imenovanja njihovih članova... i to direktno u pravcu jačanja Savjeta ministara u ovom procesu, a na štetu pozicije institucija Republike Srpske i njenih institucija - naglasio je Višković.

Na primjer, kaže on, ukoliko nisu ništa mijenjali u suštini sistema kako onda da su promijenili sastav Kolegijuma za evropske integracije, kao vrhovnog tijela u sistemu, i to na način da su prepisali recept iz takozvanog Državnog odbora za investicije, kojeg su Vlada Republike Srpske, kao i NSRS, uostalom, osporile?

- Kako to da je ovakvim rješenjima predviđena predominacija Savjeta ministara, a predsjednik Vlade Republike Srpske izjednačen ne samo sa pojedinačnim ministrima u Savjetu ministara, nego čak i sa predsjednicima vlada kantona? Kako to da je predviđeno predsjedavanje tijelima u sistemu koordinacije isključivo od predstavnika institucija BiH, bez obzira na njihovu nadležnost po pojedinačnim pitanjima kojima se ova tijela bave? Kako to da su mijenjali funkciju i ulogu kako ministarskih konferencija, tako i Komisije za evropske integracije i radnih grupa za evropske integracije? Zašto su uvodili nova tijela u sistem koordinacije, ozbiljno narušavajući strukturu sistema koja je prethodno dogovorena - upitao je Višković.

On je naglasio da su brojne suštinske promjene koje je Savjet ministara BiH svojom spornom odlukom učinio u odnosu na rješenja koja su predviđena odlukom iz 2013. godine i to je jasno svakom ko želi da vidi i ko nije oslijepljen potrebom da aplaudira svakom potezu SDA i Bakira Izetbegovića.