latinica  ћирилица
12/02/2016 |  17:17 | Autor: SRNA

Asad: Duga borba za čitavu zemlju

Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da će ponovo ostvariti kontrolu nad čitavom zemljom, ali da će za to biti potrebno "mnogo vremena".

Asad je u intervjuu za agenciju AFP rekao da će njegove oružane snage "bez oklijevanja" pokušati da se izbore za čitavu zemlju, ali da miješanje regionalnih država "znači da će za rješenje biti potrebno mnogo vremena i da će cijena biti visoka".

Naveo je da postoji rizik od intervencije Saudijske Arabije i Turske u sirijskom sukobu.

Sirijski predsjednik je naglasio da će voditi borbu protiv terorista i za vrijeme mirovnih razgovora koje podržava.

Velika ofanziva državnih snaga uz podršku ruske avijacije u sjevernoj provinciji Alepo, kako je naveo, ima za cilj prekidanje rute za snabdijevanje opozicije iz Turske.

Komentarišući veliku izbjegličku krizu, rekao je da Evropa "treba da prekine da daje pokriće teroristima", kao što je učinila na početku krize i kroz sankcije Siriji, kako bi Sirijci mogli da se vrate kući.

Asad je odbacio optužbe iz UN da je njegova administracija odgovorna za ratne zločine i opisao ih kao "politizovane", napomenuvši da za njih nema dokaza.

On je rekao da je "problem u Siriji moguće riješiti za manje od godinu dana" ako se prekinu rute za snabdijevanje opozicije iz Turske, Јordana i Iraka.

Intervju je napravljen juče u Asadovoj kancelariji u Damasku, a njegovi dijelovi objavljeni su danas.