latinica  ћирилица
12/02/2016 |  17:47 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Održano ročište po tužbi Ukio banke protiv fabrike "Birač" (VIDEO)

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini održan je nastavak ročišta po tužbi Ukio banke iz Litvanije koja od Fabrike glinice Birač u stečaju traži naplatu 155 miliona KM navodnog duga i založno pravo na dijelovima kompanija Mehanika i Alumina.
Fabrika glinice "Birač" - Foto: RTRS
Fabrika glinice "Birač"Foto: RTRS

Predstavnici Birča tvrde da novac nikada nije uplaćen na njihov račun. Sudu su priloženi dokazi o finansijskim transakcijama i predloženo ekonomsko vještačenje.

Јoš traje pripremno ročište u privrednom sporu po tužbi Ukio banke iz Kaunasa u Litvaniji, čiji pravni zastupnici traže da se, na osnovu ugovora o kreditu i pratećih ugovora, dokaže iznos osnovnog duga Fabrike glinice Birač banci, na dan 8. aprila 2013. godine kada je pokrenut stečajni postupak, kao i pripadajućih kamata. Sudu su priloženi dokumenti, ali pravni zastupnik Ukio banke Aleksandar Sajić danas nije želio da daje izjave za medije. Tužena strana tvrdi da novac koji je predmet spora nikada nije dobila.

Sonja Rubež, pravnica Fabrike glinice Birač u stečaju, rekla je da Birač sve vrijeme tvrdi da sredstva nisu došla na njegov račun.

Nijedna od strana u sporu danas nije željela da komentariše navode medija koji posljednjih dana objavljuju, pozivajući se na izvještaj Republičkog deviznog inspektorata, da su fiktivne transakcije povezanih pravnih lica po "naduvanim" cijenama, poslužile Ukio banci i investicionoj grupi da izvuku svu imovinu Fabrike glinice Birač, a da dugove i obaveze ostave fabrici.

Sonja Rubež  smatra da će vještak sa sigurnošću utvrditi stanje i vještačiti stanje na računu i protok novca, ta da će nalaz vještaka dati najviše odgovora.

Novo ročište zakazano je početkom aprila, do kada bi trebalo da bude poznato i kome će biti povjereno ekonomsko vještačenje.