latinica  ћирилица
12/02/2016 |  19:02 ⇒ 23:14 | Autor: RTRS

Kreditni rejting Srpske sa stabilnim izgledima (VIDEO)

Kreditni rejting Republike Srpske je B3 sa stabilnim izgledima, potvrdila je Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Muds investitors servis.
Borba protiv sive ekonomije - Foto: RTRS
Borba protiv sive ekonomijeFoto: RTRS

Stručnjaci i međunarodne finansijske institucije Bosni i Hercegovini predviđaju rast bruto društvenog proizvoda od 3 odsto u ovoj godini. Dakle, više od predviđenog rasta za region, koji je procijenjen na 2 odsto.

Različite institucije - ista projekcija. 2015. godinu Republika Srpska zaključila je pozitivnom stopom rasta BDP od 1,5 odsto. To je skromna, ali dobra pretpostavka za bolja kretanja u budućnosti, poručuju iz Vlade Srpske. Projektovana je stabilnost, a potvrđuju to i pokazatelji.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da ako se uzmu rast zaposlenosti, obim industrijske proizvodnje i drugi parametri, to pokazuje da Srpska ide uzlaznom putanjom.

Srpska je u prošloj godini, zahvaljujući akcionom planu i milionskim izdvajanjima, povećala broj zaposlenih. U septembru je zapošljavala 5.600 radnika više nego u martu. U narednom periodu Vlada ima namjeru da se obračuna sa sivom ekonomijom. U pripremi je set reformskih zakona da bi bio spriječen rad u sivoj zoni.

I EBRD je u izvještaju o tranziciji dao svoju procjenu rasta BDP - 3 odsto za čitavu BiH. Uočili su da je uprkos brojnim izazovima u proteklim godinama, poput poplava, privreda pokazala otpornost. Dalji razvoj, smatraju, zavisiće od realizacija zacrtanog u reformskoj agendi.

Piter Sanfej, zamjenik direktora EBRD-a za strategije i politiku, rekao je da ih neki pokazatelji ohrabruju, kao što su proces registrovanja preduzeća ili novi zakon o radu. EBRD je zainteresovan za sprovođenje Agende, posebno u vezi s unapređenjem poslovnog okruženja, jer smatraju da bi bolja investiciona klima dovela do većeg privrednog rasta.