latinica  ћирилица
12/02/2016 |  19:18 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Zemlje "balkanske rute" na sastanku 24. februara zbog migranata

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc želi da za 24. februar zakaže sjednicu ministara unutrašnjih i spoljnih poslova zemalja na migrantskoj "balkanskoj ruti", jer se tada očekuje početak problema zbog zatvaranja granica Austrije - rekao je srpski ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije (foto:  AP Photo/ Darko Vojinovic) -
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije (foto: AP Photo/ Darko Vojinovic)

 Dačić, koji u Minhenu učestvuje na 52. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, rekao je da ga je Kurc o tome obavijestio.

"Mi spremno čekamo na sve ove događaje, imaćemo human odnos prema izbeglicama i migrantima, ali ćemo svakako i zaštititi naše nacionalne i državne interese", izjavio je Dačić u Minhenu.

On je dodao da je u Minhenu iznio stav Srbije da želi da bude konstruktivan faktor kada je riječ o miru i stabilnosti i da daje veliku podršku međunarodnoj borbi protiv terorizma, kao i migrantskoj krizi, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je podsjetio da je Minhenska bezbjednosna konferencija jedan od najvećih skupova na svijetu vezano za pitanja međunarodne politike, bezbjednosti i odbrane, tako da je i ovog puta okupila veliki broj najvažnijih svjetskih lidera i stručnjaka koji se bave ovom oblašću.

On je dodao da se razgovara o trenutno najaktuelnijim temama kao što su borba protiv terorizma, borba protiv "Islamske države", zatim pitanjem migranata i izbjegličke krize i geopolitički odnosi.

Dačić je pored učešća na konferenciji, imao i niz bilateralnih susreta sa svojim kolegama iz svijeta, ali i iz regiona.

On je razgovarao sa ministrima ministara spoljnih poslova Italije, Egipta, Luksemburga.

Na konferenciji su prisutni i premijer Crne Gore Milo Đukanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, predsjenik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov i slovenački predsjednik Borut Pahor.

Očekuje se nastup i najznačajnih svjetskih lidera - premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, državnog sekretara SAD DŽona Kerija, pa do čitavog niza ministara spoljnih poslova, premijera i predsjednika zemalja koje učestvujuna skupu u Minhenu.