latinica  ћирилица
12/02/2016 |  20:45 ⇒ 23:17 | Autor: RTRS

Istorijski susret patrijarha ruskog Kirila i pape Franje (VIDEO)

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril i papa rimski Franja sastali su se na Kubi. Istorijski sastanak se odvija u prostoriji na Međunarodnom aerodromu Hose Marti u kojoj je izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve. Očekuje se da će sastanak, koji će biti iza zatvorenih vrata, trajati najmanje dva sata.Ovo je prvi susret poglavara dvije crkve od raskola 1054.godine.
Istorijski susret patrijarha ruskog Kirila i pape Franje - Foto: Screenshot
Istorijski susret patrijarha ruskog Kirila i pape FranjeFoto: Screenshot

Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se večeras u Havani, i to je prvi susret poglavara dve crkve od raskola 1054. godine.

- Sastajemo se u pravo vrijeme - rekao je patrijarh Kiril, prenose ruski mediji.

“Poklapanje posjete presvetog patrijarha zemljama Latinske Amerike i posjeta pape rimskog Meksiku omogućilo je da se upravo u Novom svijetu održi sastanak koji će, kako se nadamo, otvoriti novu stranicu u odnosima crkava“, rekao je šef Odjeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Volokolamski Ilarion.

Ovaj susret nazivaju istorijskim događajem jer tokom cijele istorije kontakata Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve ovakvih susreta nije bilo.

Nakon susreta biće potpisana zajednička deklaracija. Tekst dokumenta usaglasile su dvije strane 10. februara. Za sada se njegov sadržaj drži u tajnosti, a glavne teme sastanka biće progon hrišćana na Bliskom istoku i u drugim regionima.

Patrijarh Kiril i delegacija od oko 100 ljudi stigli su u Havanu još u četvrtak.

Potpisivanje zajedničke deklaracije patrijarha i pape planirano je orijentaciono oko 22.30 po srednjeevropskom vremenu, ali tačno vrijeme ne može biti saopšteno, naveo je izvor u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Kako je naglasio predsjednik Odjeljenja za crkvene veze Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion tema progona hrišćana biće centralna na sastanku pape i patrijarha. Sveštenik je objasnio da “situacija na Bliskom istorku, u Sjevernoj i Centralnoj Africi i u nekim drugim regionima, gdje ekstremisti sprovode pravi genocid nad hrišćanima, zahtijeva neodložne mjere i bližu saradnju hrišćanskih crkava“.

U aktuelnoj tragičnoj situaciji neophodno je odložiti na stranu unutrašnje nesuglasice i ujediniti napore za spasenje hrišćanstva u onim regionima, u kojima je ono podvrgnuto najžešćim progonima, rekao je mitropolit Ilarion.

Biće riječi i o aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa i međunarodne politike. Očekuje se da će patrijarh i pontifeks razgovarati i o zajedničkim hrišćanskim i civilizacijskim vrijednostima.

 

Papa Franju je na aerodromu dočekao predsjednik Kube Raul Kastro. 

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril prenio je danas podršku kubanskom predsjedniku Raulu Kastru uoči svog istorijskog susreta s papom Franjom u Havani.  

Prema izvještajima ruskih novinskih agencija iz Havane, patrijarh Kiril je rekao Kastru da je kubanski narod "dokazao svoje pravo da živi na način na koji smatra da treba da živi".

Kiril je rekao da je "heroizam duhovni koncept koji se ne može naučiti iz knjiga, već da on dolazi iz čovjekovog duhovnog života", prenose Ria Novosti.

Pres sekretar ruskog patrijarha Aleksandar Volkov izjavio je novinarima da je deklaracija koju treba da potpišu dva poglavara već usaglašena, prenose RIA Novosti.

Portparol Patrijarha Kirila rekao je da patrijarh nosi svoju uobičajenu dnevnu odoru tokom sastanka sa papom Franjom. 

Papa Franja je izjavio da u svom srcu nosi Rusiju i Kinu.

Papa Franja je načinio veliki korak napred ka unapređenju odnosa sa Ruskom pravoslavnom crkvom sastankom sa patrijarhom Kirilom, a sada se postavlja pitanje kada će posjetiti Rusiju, ocjenjuju mediji.

To su ga upravo pitali novinari u avionu. "Kina i Rusija. Imam ih ovde", rekao je papa Franja pokazavši rukom na srce.

I dok poglavari Rimokatoličke crkve sanjare o posjeti Rusiji, okolnosti i dalje raspršuju nade da bi do takve posjete Moskvi moglo uskoro da dođe, navodi AP.

Avion kompanije "Alitalija" sa papom i njegovom pratnjom krenuo je jutros sa aerodroma u Rimu a oko 14 časova po lokalnom vremenu sletio je na aerodrom u Havani. 

Poslije Havane, papa će posjetiti Meksiko, gdje će boraviti do 18. februara.