latinica  ћирилица
12/02/2016 |  22:02 | Autor: TANЈUG

Brojni filmova sa Berlinala stiže na Fest

Novi film braće Koen "Ave, Cezare", kojim je sinoć otvoren 66. Filmski festival u Berlinu, samo je jedno od ostvarenja koja sa Berlinala stižu na 44. Fest.
DŽordž Kluni u filmu "Heil, Caesar!" - Foto: Screenshot/YouTube
DŽordž Kluni u filmu "Heil, Caesar!"Foto: Screenshot/YouTube

Direktor Festa Јugoslav Pantelić, koji boravi u Berlinu, posebno ističe debitanstki dugometražni igrani film "Vlažnost" Nikole Ljuce, koji se prikazuje u važnom programu berlinskog festivala Forum, a 26. februara će otvoriti Fest.

- Program Festa i Berlina podudara se i kada je u pitanju glavni takmičarski program Berlinala. Neki od filmova koji ulaze u trku za Zlatnog medvjeda, biće po drugi put u svijetu prikazani upravo u Beogradu - rekao je Pantelić.

To je slučaj sa filmom "Komuna" Tomasa Vinterberga, kao i sa novim filmom proslavljenog Andrea Tešinea - "Imati 17 godina".

Najnoviji film Dominika Mola "Vijesti sa Marsa" publika Berlinala sa nestrpljenjem očekuje, kaže Pantelić, i izražava nadu da će tako biti i u Srbiji.

Nakon projekcija u Berlinu, u Beograd stiže i film "Megin plan" Rebeke Miler, ćerke čuvenog pisca Artura Milera i supruge Denijela Dej-Luisa, sa Itanom Hokom i DŽulijen Mur u glavnim ulogama.

Srpsku publiku očekuje i "Noma" reditelja Pjera Dešana, a Pantelić je pomenuo i da omaž Dejvidu Bouviju, koji će biti prikazan u Kinoteci tokom 44. Festa, ima svojevrsno izdanje na ovogodišnjem Berlinalu.

Pantelić je podsjetio da Srbija ove godine ima pet ostvarenja u programu Berlinala, a pored "Vlažnosti", prikazuju se film "S one strane" Zrinka Ogreste, manjinska koprodukcija, koja će se na Festu takmičiti za nagrade u okviru selekcije -  Srpski film.

Na programu Berlinala je i eksperimentalni dokumentrac Ognjena Glavonića "Dubina dva", kratki film "Četiri ugla kruga" Katarine Stanković, dok će povodom 30 godina "Tedi" nagrada biti prikazana drama "Marble Aš" Želimira Žilnika, nagrađena 1995.

Na berlinskom festivalu prikazuje se više od 400 naslova, zbog čega je ovo jedan od tri najznačajnija svjetska filmska festivala, što je dokazalo i otvaranje 66. izdanja te manifestacije.

- Berlinale okuplja po pravili sve one koji na početku godine mogu da predstave svoje nove filmove. On je poput Kana i Venecije miks onoga što nudi Holivud i što nude nezavisne produkcije. U Berlinu se možda više nego na bilo kom od pomenutih festivala ide ka autorstvu koje je nekako i zaštitni znak ovog festivala - naglasio je Pantelić.

- Prvi festival u godini u ovom dijelu svijeta promoviše ono po čemu će se pamtiti filmska godina i upravo zbog toga i otud veliki broj naslova koji se poklapaju ove godine na programu beogradskog i berlinskog filmskog festivala - istakao je Pantelić.