latinica  ћирилица
12/02/2016 |  22:17 | Autor: Agencije

Pronađena zajednička partitura Mocarta i Salijerija

U Pragu je otkrivena partitura koju su zajedno napisali austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart i italijanski muzičar Antonio Salijeri, za koju se odavno vjerovalo da je izgubljena.
Salijeri (lijevo) i Mocart (desno) (Foto: pilloledistoria.it) -
Salijeri (lijevo) i Mocart (desno) (Foto: pilloledistoria.it)


Portparolka Nacionalnog muzeja muzike, Sarka Dockalova, rekla je za Frans pres da je to zajednička kompozicija Mocarta i Salijerija, muzika za libreto Lorenca Da Pontea.

“Pronađena je u depoima Muzeja muzike, to je zaista dragocjena stvar“, rekla je Dockalova, dodajući da je to komad za koji se odavno vjerovalo da je izgubljen.

Partitura će zvanično biti predstavljena na konferenciji za novinare u utorak.

Mocart (1756-1791), jedan od najvećih muzičkih genija svih vremena, više puta je boravio u Pragu, s obzirom na to da su u to vrijeme češke teritorije bile u sastavu Austrougarske.

U Pragu je 29. oktobra 1787. održana svjetska premijera njegove čuvene opere Don Žuan, čiji libreto je napisao Lorenco Da Pone (1749-1838), italijanski pjesnik i libretista.

Glasine prema kojima je Salijeri (1750-1825) isplanirao Mocartovu smrt zato što je bio ljubomoran na njegovu genijalnost potiču iz novele “Mocart i Salijeri“ ruskog pjesnika i romanopisca Aleksandra Puškina (1799-1837). Te glasine su stručnjaci odbacili.

Priču o Salijerijevoj navodnoj ljubomori preuzeo je engleski dramaturg Piter Šefer za svoj komad “Amadeus“, a kasnije i američki reditelj češkog porijekla Miloš Forman za svoj čuveni istoimeni film.

Film Amadeus snimljen u Pragu, sa Tomom Halsom u ulozi Mocarta i Marijem Ejbrahamom u liku Salijerija osvojio je osam Oskara 1985. godine.