latinica  ћирилица
13/02/2016 |  07:52 ⇒ 10:02 | Autor: TANЈUG

Papa Franjo i patrijarh Kiril pozvali na hrišćansko jedinstvo (VIDEO)

Papa Franjo i ruski patrijarh Kiril pozvali su međunarodnu zajednicu da zaštiti hrišćane od napada na Bliskom istoku.

Dvojica poglavara takođe su pozvala na obnavljanje hrišćanskog jedinstva, javio je AFP.

"U mnogim zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike čitave porodice, sela i gradovi naše braće i sestara hrišćana bivaju potpuno istrebljeni i uništeni", naveli su dvojica poglavara u zajedničkoj deklaraciji nakon susreta u petak u Havani, prenosi Rojters.

"Njihove crkve su varvarski opustošene i opljačkane, spomenici uništeni, relikvije izložene svetogrđu", navodi se u deklaraciji.

Dvojica poglavara govorili su o napadima na hrišćane u svjetlu nasilja koje vrši Islamska država, navodi Rojters.

"Nadamo se da će naš sastanak doprinijeti ponovnom uspostavljanju jedinstva kakvo želi Bog", naveli su u zajedničkoj deklaraciji nakon istorijskog susreta u Havani, prvog poslije gotovo hiljadu godina od raskola dvije crkve, navodi AFP.

Kako prenosi agencija Tas s, papa je nakon sastanka rekao da se u njihovom dijalogu osjećalo prisustvo Svetog duha.

"Razgovarali smo kao braća, jer mi imamo istu vjeru i tragamo za istim putem. Razgovarali smo veoma iskreno i otvoreno. Uveravam vas da sam u tom dijalogu osjetio prisustvo Svetog duha", kazao je papa, navodi Tas s.

Patrijarh i papa su ocijenili da je obnova hrišćanstva u Rusiji i mnogim zemljama istočne Evrope bez presedana, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji. Oni su izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim i hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve, prenosi Sputnjik.

U zajedničkoj deklaraciji su pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u Ukrajini.

Pravoslavna i katolička crkva mogu aktivno da rade zajedno, izjavio je patrijarh Moskovski i cijele Rusije nakon sastanka.

"Proveli smo dva sata u otvorenoj, bratskoj diskusiji, sa punim razumijevanjem ogovornosti za svoje crkve, za svoj vjerujući narod, za budućnost hrišćanstva i za budućnost civilizacije. To je bio veoma sadržajan razgovor koji nam je pomogao da se međusobno razumijemo", rekao je patrijarh Kiril.

Papa Franjo i ruski patrijarh Kiril razmijenili su poklone koji imaju duboko simboličko značenje. Papa je patrijarhu Kirilu donio relikvijar u kojem su mošti Svetog Ćirila Aleksandrijskog koji je živio u 5. vijeku i koga poštuju i katolička i pravoslavna crkva, prenosi AP.

Patrijarh Kiril je papi Franji poklonio malu repliku ikone Bogorodice Kazanske. Kazanska ikona Majke Božije smatra se jednom od čudotvornih pravoslavnih ikona i veoma je poštovana u Rusiji. Smatra se zaštitnicom ne samo Rusije već čovkečanstva, mira i pravde.

Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se sinoć u Havani, što je prvi susret poglavara dvije crkve od raskola 1054. godine.

Oni su se srdačno pozdravili i poljubili prije početka sastanka.

"Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mjestu", rekao je patrijarh Kiril, prenose ruski mediji.

Sastanak je održan u prostoriji na Međunarodnom aerodromu Hose Marti u kojoj je izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve.