latinica  ћирилица
13/02/2016 |  08:55 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Obilježen Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka u Šamcu (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović položio je danas vijenac na centralni spomenik na trgu u Šamcu poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine, povodom obilježavanja Dana boraca i Dana Prvog srpskog ustanka.
Šamac - Polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Šamac - Polaganje vijenacaFoto: SRNA

Vijence su položili i predstavnici opštinskih boračkih organizacija Šamac i Brod, opštine Šamac i drugi.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović podsjetio je na stradanje boraca Druge posavske brigade Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su dali svoje živote za Srpsku.

"Druga posavska brigada je u svom sastavu imala 6.500 boraca. Formirana je 17. maja 1992. godine i na svom ratnom putu dala je ogroman doprinos za stvaranje Republike Srpske", kaže Savanović.

On je dodao da je Druga posavska brigada dala veliki doprinos i na probijanju koridora, na sarajevskom, zapadnokrajiškom, glamočkom, mrkonjićkom i ratištima u skoro svim dijelovima Srpske.

"Nažalost, cijena te borbe je visoka i cijena Republike Srpske je visoka. U Drugoj posavskoj brigadi poginulo je 447, a ranjeno 927 boraca. Naša je obaveza da damo doprinos, koliko je moguće, u stvaranju uslova za bolji život porodica poginulih boraca i posebno oko stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja djece poginulih boraca", kaže Savanović.

On je dodao da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Vlada i institucije Republike Srpske svo ovo vrijeme rade i čine maksimum napora da pomognu tim porodicama.

"Mi ćemo i ubuduće biti opredijeljeni za pomoć tim porodicama, a u našoj strategiji je to prioritet. Ovih dana donijećemo novu uredbu i nadamo se da ćemo u narednih pet godina završiti sa tim humanim programom", kaže Savanović.

Ministar Savanović podsjetio je da postoji problem u vezi sa zapošljavanjem ovih kategorija.

"U razgovoru sa predstavnicima realnog sektora, javnih preduzeća i institucija Republike Srpske činimo sve da ta djeca budu u prioritetu. U dogovoru sa nevladinim organizacijama, posebno onim koje brinu o porodicama poginulih i nestalih, razgovaramo i pravimo strategiju zapošljavanja djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida", kaže Savanović.

SRPSKI NAROD DA BUDE ЈEDINSTVEN I OPREDIЈELjEN ZA SLOBODU

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović istakao je danas da srpski narod, da bi opstao na ovim prostorima, mora biti jedinstven i opredijeljen za slobodu i otadžbinu.

Savanović je u Šamcu, na svečanoj akademiji u okviru obilježavanja Dana boraca i Dana Prvog srpskog ustanka, rekao da je od 1804. pa sve do 1995. godine period borbe srpskog naroda za opstanak i ostanak na ovim prostorima.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić istakao je značaj obilježavanja Dana boraca i Dana Prvog srpskog ustanka, kao i doprinos koji je Druga posavska brigada dala za očuvanje Republike Srpske.

Minić je naglasio da je neophodnost rješavanja problema boračkih kategorija, između ostalog, pitanje njihovog zapošljavanja, te ocijenio da se jednim dobrim programom može obuhvatiti ova populacija, posebno porodice poginulih i ratni vojni invalidi.

"Imajući u vidu da opština, ni po zakonu, ni po budžetskom sistemu, nije ta koja može riješiti sve probleme, meni je drago što smo danas mogli čuti od resornog ministra da će uskoro biti donesena nova uredba koja će u cijelosti završiti jedan humani program", dodao je Minić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac Lazar Blagojević rekao je da je 14. februar, dan kada je počeo Prvi srpski ustanak, izabran za obilježavanje Dana Boračke organizacije Srpske radi kontinuiteta borbe srpskog naroda za samostalnost i slobodu.

"Želimo u sve ovo da uključimo i škole, jer generacije koje dolaze moraju da imaju saznanja o svemu što se dešavalo", dodao je Blagojević na svečanoj akademiji, na kojoj su uručene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne i likovne radove.

Predsjednik Komisije za izbor i nagrade Milovan Dujković rekao je da je tema liternih radova na konkursu bila "Ti grobovi nisu rake, već kolijevke novih snaga", a da su u konkurenciji srednjih škola nagrađeni - prvo mjesto Slađana Stanišić, drugo Milici Miškić i treće Nikolina Vučićević.

U konkurenciji osnovnih škola, prvo mjesto pripalo je Mihajlu Bosiću, drugo Nenadu Đorđiću, a treće Biljani Maslić.

Prvo mjesto za likovne radove na istu temu osvojila je Ankica Šavija iz Slatine, drugo Sanja Mitrović iz Crkvine, a treće Јovan Mitrović iz Obudovca.

"Za sve nagrađene beogradske `Večernje novosti` obezbjeđuju knjige već treću godinu, a novčane nagrade opština Šamac. Na konkursu za literalne radove javilo se 38 učenika, a likovne 21", naveo je Dujković.

Na svečanosti u hotelu "Plaža" u Šamcu, večeras je održano i šahovsko takmičenje, a nagrade za prva mjesta u kategoriji literarnih i likovnih radova, kao i šahista obezbijeđeno je po 100 KM, za druga mjesta po 50 KM i treća po 30 KM.