latinica  ћирилица
13/02/2016 |  10:42 | Autor: SRNA

Miletić: Uredbom obuhvatiti i demobilisane borce

Boračka organizacija Republike Srpske smatra da bi Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije trebalo da budu obuhvaćeni i demobilisani borci kao najugroženija boračka kategorija.
Duško Miletić - Foto: SRNA
Duško MiletićFoto: SRNA

Predsjedavajući Predsjedništva BORS-a Duško Miletić izjavio je da ova organizacija nije zadovoljna Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, jer je iz dokumenta izbačena ova boračka kategorija.

On je precizirao da je tokom rada na ovoj uredbi u njoj bila zastupljena kategorija demobilisanih boraca, ali je nema u završnom tekstu, za koji je resorni ministar rekao da ide u Vladu Republike Srpske na usvajanje, te da to BORS ne može prihvatiti.

On je podsjetio da demobilisani borci Srpske nijednom dosadašnjom uredbom o stambenom zbrinjavanju nisu bili obuhvaćeni.

"Mislimo da tom uredbom treba ostaviti mogućnost da se tim ljudima kao najugroženijoj boračkoj kategoriji gledajući njihov socijalni status, materijalno stanje i nezaposlenost pomogne finansijski u određenom iznosu", pojasnio je Miletić.

On je rekao da je za BORS neprihvatljivo u Uredbi i to da prvostepeni organ bude neki opštinski službenik koji treba sam da rangira podnosioce zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, ističući da to treba da radi stambena komisija zbog transparentnosti, javnosti rada, te uključivanja boračkih organizacija.

Miletić je istakao da će BORS u narednim danima utvrditi način svog djelovanja u vezi sa ovom uredbom.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je juče da je sastavljena uredba o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i da je spremna za razmatranje u Vladi Srpske.

"Mislim da će se ta uredba naći na sjednici Vlade tokom naredne sedmice ili eventualno za dvije sedmice i njom su obuhvaćeni svi oni koji se nisu prijavili krajem 2007. godine za program stambenog zbrinjavanja 2008-2015. godina", rekao je Savanović.