latinica  ћирилица
13/02/2016 |  13:00 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Makedonija: Osumnjičeni za slučaj "Titanik" na slobodi

Sudija za prethodni postupak u Osnovnom sudu u Skoplju nije odredio pritvor osumnjičenima u slučaju "Titanik" kojima Specijalno javno tužilaštvo Makedonije na teret stavlja zločinačko udruživanje i lažiranje izbora 2012. godine.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Specijalno javno tužilaštvo Makedonije pokrenulo je prvu istragu u predmetu "Titanik" za zločinačko udruživanje i lažiranje izbora 2012. godine i zatražilo pritvor za osam lica.

Istraga se odnosi na kršenje prava glasa, izbornu korupciju, uništavanje izbornog materijala i zloupotrebu sredstava za izbornu kampanju u 2012. godini.

Tužilac na ovom slučaju rekao je da su nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Gordana Јankulovska, saobraćaja i komunikacija Mile Јanakievski, te sekretar Vlade Kiril Božinovski i drugi stvorili su grupu radi vršenja krivičnih djela da bi se osigurala pobjedu jedne političke partije na izborima.

U okviru istrage juče je uhapšen predsjednik albanske opštine Pustec Edmond Temelko. On i Јanakievski danas su saslušani u Osnovnom sudu u Skoplju nakon čega su napustili zgradu suda, javili su lokalni mediji.

Tužilaštvo je tražilo hapšenje Temelka jer ima makedonsko i albansko državljanstvo i postoji opasnost da napusti zemlju.

Sudija za predhodni postupak do sada je saslušao četiri osumnjičena.