latinica  ћирилица
13/02/2016 |  13:22 | Autor: SRNA

S. Arabija šalje avione u bazu Indžirlik u Turskoj

Saudijska Arabija poslaće avione, namijenjene za borbu protiv islamista u Siriji, u vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Saudijska Arabija je nastavila da učestvuje u vazdušnim napadima protiv "Islamske države" u posljednjih nekoliko nedjelja i američki sekretar za odbranu Eš Karter je u četvrtak, 11. februara pozdravio posvećenost Rijada da proširi svoje aktivnosti.

"Saudijska Arabija će sada da pošalje avione u Tursku, u Indžirlik", rekao je Čavušoglu za novine "Јeni Safak", dodajući da nije poznato koliko će aviona biti poslato, uz napomenu da bi Rijad takođe mogao poslati i svoje vojnike.

Američki predsjednik Barak Obama odbacio je mogućnost slanja američkih kopnenih trupa u Siriju.

Saudijska Arabija je ovog mjeseca ponudila angažman svojih kopnenih snaga u borbi protiv islamista, a Čavušoglu je rekao da će Ankara i Rijad podržati koalicionu kopnenu operaciju.

"Rekli smo da, ako postoji takva strategija, Turska i Saudijska Arabija mogu da se pridruže kopnenoj operaciji", izjavio je turski ministar spoljnih poslova za "Јeni safak", na marginama bezbjednosne konferencije u Minhenu.

Velike sile su se juče usaglasile da sprovedu postepeni prekid neprijateljstava u Siriji, iako je Moskva najavila da će nastaviti sa bombardovanjem u znak podrške svom savezniku Bašaru al Asadu, koji je obećao da će da se bori, sve dok u potpunosti ne vrati kontrolu nad zemljom.

Na pitanje da li saudijske vojne trupe mogu ući u Siriju iz pravca Turske, Čavušoglu je rekao: "Ovo je želja, a ne planirana stvar. Saudijske vlasti šalju avione i kažu: Mi možemo da pošljemo vojnike za kopnene operacije onda kada to bude neophodno".