latinica  ћирилица
13/02/2016 |  13:30 ⇒ 19:57 | Autor: TANЈUG

Raspisana potjernica za 14 Srba sa Kosmeta zbog ratnih zločina

Osnovni sud u Peći podigao je optužnicu protiv 14 Srba iz Kline koji se terete za teško krivično djelo ratnog zločina počinjenog tokom 1999. godine na Kosovu i za njima je raspisana potjernica.
Osnovni sud u Peći (Foto: gjyqesori-rks.org) -
Osnovni sud u Peći (Foto: gjyqesori-rks.org)

Kako je javio Radio "Kontakt plus" iz Kosovske Mitrovice osumnjičeni Srbi su iz regiona Peći, a potjernica za njima je dostavljena svim policijskim stanicama na Kosovu, uključujući kosovske prelaze i aerodrom u Prištini.

Sud u Peći je ovu odluku donio u saradnji sa kosovskim specijalnim tužiocem za ratne zločine, a krivično djelo koje se osumnjičenim Srbima stavlja na teret kažnjivo je višegodišnjim zatvorom.

"Јedan broj osumnjičenih je po policijskim operativnim saznanjima van Kosova, dok se za druge osumnjičene ne zna prebivalište," navodi se u potjernici koja je dostavljena policiji samoproglašenog Kosova od strane suda a u koju je Radio "Kontakt plus" imao uvid.

Neki od Srba za kojima je raspisana potjernica nalaze se u inostranstvu.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu da Specijalno tužilastvo Kosova, koje ima nadležnost kada su u pitanju ratni zločini, ima jako puno predmeta u kojima se Srbi gone za ratni zločin i da ovaj slučaj iz Peći to potvrđuje.

"Sud je krivična djela kvalifikovao kao krivično djelo ratnog zločina iz člana 152. Krivičnog zakona Kosova koji je na snagu stupio 1. januara 2013. Ratni zločin se može izvršiti samo tokom rata, a ovi su izvršeni 1999. godine i ovdje dolazi u obzir samo primjena Krivičnog zakona SRЈ a ne kosovskog koji je restriktivniji mnogo", rekao je Pantović.

Nisam iznenađen ovim, imamo i "đakovačku grupu" od 15 lica za kojima postoji potjernica, nailazi jedan period u kojem ćemo se suočiti sa malom lavinom takvih krivičnih postupaka, rekao je Pantović.