latinica  ћирилица
13/02/2016 |  13:52 | Autor: SRNA

Mlađenović: Počinje isplata izuzetog zemljišta za izgradnju mosta

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović izjavio je da je Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za isplatu izuzetog zemljišta za izgradnju pristupnih puteva i lokacija za carinske terminale kod mosta na Drini, koji se gradi između Ljubovije i Bratunca, i da isplata vlasnicima treba da počne.
Radovi na izgradnji mosta Ljubovija-Bratunac - Foto: TANЈUG
Radovi na izgradnji mosta Ljubovija-BratunacFoto: TANЈUG

Mlađenović je rekao da će isplatu za izuzeto zemljište obavljati Јavno preduzeće "Putevi Republike Srpske" dok će opština Bratunac uskoro isplatiti naknade za desetak porodica kojima će, prilikom izgradnje terminala i pristupnih puteva novom mostu, biti uništeni pristupni putevi do kuća i biće prinuđeni da izgrade nove priključke do putne komunikacije.

Prema Mlađenovićevim riječima, uskoro će biti završena isplata izuzetog zemljišta i time će biti stvoreni uslovi da na proljeće počne izgradnja pristupnih puteva i carinskih objekata, koji će biti na lijevoj obali Drine, u bratunačkoj opštini.

Radovi na izgradnji nasipa za pristupne puteve do budućeg mosta Ljubovija-Bratunac, preko Drine, između Srbije i Republike Srpske, u punom su jeku na desnoj ljubovijskoj obali rijeke.

Radnici i mehanizacija beogradske kompanije "Ratko Mitrović" dovoze materijal i formiraju trase pristupnih puteva, rade na šalovanju i armiranju za betoniranje prvih temeljnih stopa za noseće stubove mosta do polovine toka rijeke, gdje je podignut privremeni nasip i suženo korito za vrijeme radova.

Vremenski uslovi bili su zimus povoljni za izvođenje radova i mehanizacija radi punim intenzitetom na dovoženju materijala i izgradnji trasa pristupnih puteva.

Radove na izgradnji pristupnih puteva sa desne strane Drine i kompletnu izgradnju mosta finansira Srbija.

Prilaze i izgradnju objekata za carinsku kontrolu na bratunačkoj strani finansiraće Republika Srpska i BiH.

Na ovom prelazu, koji će služiti i za putnički i teretni saobraćaj, biće samo jedna /zajednička/ granična i carinska kontrola što će smanjiti zadržavanje vozila i ubrzati saobraćaj preko ovog graničnog mosta jer neće biti dvostrukog pregleda dokumenata i vozila.

Ukupna vrijednost ovog projekta, koji obuhvata izgradnju mosta sa pristupnim putevima, modernim graničnim prelazom i carinskim terminalima je oko 13 miliona evra.

Dužina mosta biće 227 metara, a širina 14 metara sa pješačkim i biciklističkim stazama.

Radovi na izgradnji mosta počeli su 20. oktobra prošle godine, a rok za završetak izgradnje je 23 mjeseca, što znači da do 20. septembra 2017. godine most treba da bude izgrađen, a granični prelaz spreman za korištenje.