latinica  ћирилица
14/02/2016 |  08:32 ⇒ 08:48 | Autor: SRNA

Modriča: Obilježen Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka (FOTO)

Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka - 14. februar, Sveti mučenik Trifun, u Modriči je obilježen polaganjem cvijeća na Centralni spomenik poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, posjetom Spomen sobi i Svečanom akademijom održanom u Srpskom kulturnom centru Modriča.
Spomen soba u Modriči - Foto: SRNA
Spomen soba u ModričiFoto: SRNA

"U odbrani Republike Srpske i Modriče sa prostora ove opštine učestvovalo je više od 5.000 boraca od kojih je 507 poginulo", napomenuo je predsjednik opštinske Boračke organizacije Milutin Vračević na Svečanoj akademiji sa koje je poslata poruka borcima, narodu, političarima i vlasti Srpske da se ujedine u odbrani Republike Srpske i prava Srba u BiH.

Modriča: Polaganje vijenaca (foto: Srna)

Prema Vračevićevim riječima, primjer jedinstva je proslava 9. januara - Dana Republike Srpske koja je bila svečanija i mnogoljudnija nego prethodnih godina.

"Time je iskazan stav i namjera da branimo pravo na svoje svetkovine kao i republička, nacionalna i vjerska obilježja", istakao je Vračević.

Predsjedništvo Opštinske Boračke organiazcije je za dugogodišnji rad i podršku Organizaciji dodijelilo plaketu Gligoru Muminoviću, mjesnoj zajednici Krčevljani, Kulturno-umjetničkom društvu Modriča i Јovi Radonjiću, prošle godine penzionisanom sekretaru Organizacije.

U okviru akademije održano je finale Festivala rodoljubive poezije "Zlatna lira" na kojem su nastupili učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Modriče.

Nagrade Festivala, koji deveti put organizuju Boračka ogranizacija, Kulturno-umjetničko društvo i Srpski kulturni centar Modriča, pripale su Tatjani Stojanović iz Osnovne škole "Sutjeska", Mirjani Јović iz Osnovne škole "Sveti Sava", dok je prvo mjesto među srednjoškolcima i ove godine osvojila Valerija Blagojević.

Modriča: Dodjela nagrada (foto: Srna)

Najboljima je nagrade uručio načelnik opštine Mladen Krekić koji je građanima čestitao Svetog mučenika Trifuna - 14. februar, Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka.

U Modriči danas žive porodice 708 poginulih boravca i više od 700 invalida Vojske Republike Srpske sa prostora ove opštine i prognani iz više od 30 opština bivše Јugoslavije".