latinica  ћирилица
21/02/2016 |  18:27 | Autor: Večernje novosti

Bijeli luk čuva srce i krvne sudove

Bijeli luk nije samo savršena začinska biljka već i prava riznica zdravlja.
Bijeli luk - Foto: Screenshot/YouTube
Bijeli lukFoto: Screenshot/YouTube

Iako sadrži samo neznatnu količinu vitamina C, nekoliko miligrama vitamina A, malo kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, kobalta..., ova ljekovita namirnica je najjači prirodni antibiotik jer u svom sastavu ima i veoma važne mikroelemente, alicin, alin, alilcistein i ahoin, koji mu daju izuzetnu moć. U zavisnosti od toga da li se konzumira svejž ili u kuvanom obliku, ima različito djelovanje.

Svježi je efikasniji protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, dok kuvani (zajedno s povrćem) oslobađa sastojak ahoin, pa je djelotvoran protiv tromboze, infarkta, šloga i tromboembolije. Za zaštitu srca i krvnih sudova, takođe se prednost daje kuvanom bijelom luku, dok se za preventivu od karcinoma preporučuje sirovi ili ukiseljen u salati.

Novija istraživanja pokazuju da miris bijelog luka u majčinom mlijeku privlači bebe, zbog čega one duže sisaju. Zato se majkama koje žele da poboljšaju njihov apetit savjetuje da pojedu čen-dva bijelog luka jedan sat prije podoja. Tokom istraživanja nije dokazano da bijeli luk pogoršava grčeve beba.