latinica  ћирилица
23/02/2016 |  18:45 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Parastos pakračkim episkopima, održana i sjednica Sv. Sinoda SPC (VIDEO)

U Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu služen je parastos i sahranjeni zemni ostaci četvorice blaženopočivših arhijereja pakračkih i slavonskih, koji su na ovom području stolovali u 18, 19. i 20. vijeku.
Pakarac: Patrijarh Irinej sa episkopima SPC - Foto: Screenshot
Pakarac: Patrijarh Irinej sa episkopima SPCFoto: Screenshot

Za njih i sve mučenike jasenovačke, u manastiru Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitrolopit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop pakračko slavonski Јovan i bihaćko-petrovački Atanasije, uz sasluženje sveštenika i đakona.

Prvi put u eparhiji pakračko-slavonskoj, održana je i sjednica Svetog Sinoda Sprske pravoslavne crkve, a potom i sjednica Svetog sinoda SPC i odbora za Јasenovac. Parastosu su prisustvovali i predstavnici resornih direkcija Vlada Srbije i Republike Srpske, i predstavnici srpske političke scene u Hrvatskoj. 

Јasenovac je najsvetija srpska zemlja, jer je najveće groblje ne samo u našem narodu, već i u cijeloj Evropi, groblje – koje je natopljeno krvlju srpskog naroda, poručeno je iz vrha srpske pravoslavne crkve danas u Јasenovcu. Svjedok ovih riječi i ustaških logora je Stevan Radonjić, koji je kao dječak bio u njima.

 "Imao sam tri i pol kile sama koža i kost nisu znali da ću ostat živ", rekao je Stevan Radonjić, bivši logoraš.

Svetu liturgiju u manastiru Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu, služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa vladikom pakračko-slavonskim Јovanom i bihaćko-petrovačkim Atanasijem za sve stradale Srbe.

"Šta je Јasenovac? Јasenovac nije ništa drugo nego Hristova golgota, Hristovo raspeće", naveo je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

"Samo zato što su bili Srbi pravoslavci. Drugog razloga nije bilo, osim toga da se ovaj prostor koji je bio pod ustaškom državom očisti od srpskog naroda, a da bi ga očistili, oni su gotovo uništili jedan narod", naglasio je patrijarh srpski Irinej.

U Јasenovcu je održana sjednica Svetog sinoda SPC koji se prvi put sastao u ovoj eparhiji, a glavna tema bila je obnova Pakračko-slavonske eparhije.

Episkop pahračko-slavonski Јovan na pitanje novinara komentarisao je incidente koji se u posljednje vrijeme često dešavaju pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj. Naveo je da je potrebno preobraženje ili će ostati to sjeme zla koje se desilo u Vukovaru prije nekoliko dana, a nedavno i Okučanima.

"Ali ono što mi možemo, kao svjesni ljudi, je da zaustavimo tu spiralu nasilja", naveo je episkop pahračko–slavonski Јovan.

Zaupokojena liturgija koja je služena u Јasenovcu bila je namijenjena i episkopima pakračko–slavonskim, Nikiforu, Sifroniju, Kirilu i Emilijanu, za koje je u Pakracu, u hramu Svete Trojice služen parastos povodom sahrane zemnih ostataka blaženopočivših arhijereja pakračkih i slavonskih.

Visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve i zvaničnici iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske potom su posjetili Vladičanski dvor i eparhijsku biblioteku kako bi se uvjerili u proces obnove u ratu razorenih objekata. U obnovu ovih objekata Vlada Hrvatske uložila je 10 miliona kuna.

Događaju je u ime predsjednice Hrvatske prisustvovao kontroverzni ministar kulture Zlatko Hasanbegović, poznat po tome što je fotografisan sa ustaškom kapom na glavi, i za kojeg su antifašistička udruženja ranije saopštila da ne bi trebalo da obavlja tu funkciju.