latinica  ћирилица
24/02/2016 |  13:12 | Autor: SRNA

Laserskom tehnikom do Marsa za pola sata?

Sitne robotske letjelice mogle bi da dolete do Marsa za manje od sat vremena, ako se upotrebi tehnika lasera koja ubrzava let do dijelova brzine svjetlosti, navodi američki istraživač Filip Lubin.
Zemlja i Mars (Foto: Flicr / Bluedharma / ilustracija) -
Zemlja i Mars (Foto: Flicr / Bluedharma / ilustracija)

Koncept poznat kao "pogon usmjerene energije" znači ispaljivanje lasera u sitnu svemirsku letjelicu, što bi je ubrzalo do znatnog djelića brzine svjetlosti i potencijalno omogućilo munjevit let na Mars.

Taj put bi, u tom slučaju, trajao samo 30 minuta, umjesto nekoliko mjeseci.

Ideju detaljno istražuje Filip Lubin, naučnik koji radi na programu Nasinih inovativnih naučnih koncepata. On ističe da bi nešto teže letjelice putovale neznatno duže.

"Mogli bismo da pošaljemo robotsku letjelicu težine 100 kilograma na Mars i ona bi tamo stigla za samo nekoliko dana", objašnjava Lubin.

On ukazuje da bi ta tehnika mogla da pošalje robotizovane letjelice u posjetu egzo-planetama udaljenim do 25 svjetlosnih godina od Zemlje, a neke od njih mogle bi biti i nastanjive.

"Ima puno potencijalnih `meta` koje bismo mogli izabrati, a najbliža je `Alfa Kentauri`, koja je udaljena malo više od četiri svjetlosne godine", navodi Lubin.

"Fotonski pogon" nije nova zamisao. U radu naslovljenom "Plan do međuzvjezdanog leta" Lubin objašnjava da bi se mogao koristiti "sitan svemirski brod sa laserskim jedrom veličine jednog metra".

Јak laser u Zemljinoj orbiti, snage više desetina gigavata ispalio bi zrak u jedro i lako ubrzao svemirski brod u svemirskom vakuumu u kome nema otpora.

Na primjer, laser snage 50 do 70 gigavata mogao bi da ubrza sitan svemirski brod sa metarskim laserskim jedrom do 26 odsto brzine svjetlosti za deset minuta.

Taj sitni brod mogao bi da dođe do Marsa za 30 minuta, mogao bi da prođe pored davno poslatog "Vojadžera 1" za manje od tri dana i da dostigne "Alfu Kentauri" za oko 15 godina, ističe Lubin.