latinica  ћирилица
25/02/2016 |  08:18 | Autor: TANЈUG

SZO: Zika predstavlja ogroman izazov

Virus zika, za koji se vjeruje da je povezan sa teškim urođenim oštećenjem - mikrocefalijom, predstavlja ogroman izazov sa kojim će se biti teško izboriti, upozorila je generalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan.

"Kriza bi mogla dodatno da se pogorša, prije nego što nastupi poboljšanje", rekla je ona na kraju posjete Brazilu, epicentru svjetske pojave virusa zika, prenio je AFP.

Čan je izjavila da dio izazova borbe protiv zike, koju prenose komarci, predstavlja činjenica daje taj virus "toliko misteriozan", pa čak ni uzročna veza sa mikrocefalijom nije u potpunosti dokazana.

"Ovde imamo posla sa varljivim virusom, koji nosi puno neizvjesnosti, tako da treba da budemo spremni na iznenađenja", istakla je šefica SZO.

Ona je takođe pohvalila napore brazilske vlade da uništi komarce prenosnike virusa, kao i saradnju vlasti te zemlje sa različitim međunarodnim organizacijama, uključujući SZO i Međunarodni olimpijski komitet, s obzirom da je Rio u avgustu domaćin Olimpijskih igara.

Brazil bilježi najveći broj zaraženih virusom zika, 1,5 miliona, a zabilježen je i veliki porast broja slučajeva beba rođenih sa mikrocefalijom.