latinica  ћирилица
25/02/2016 |  11:20 ⇒ 11:20 | Autor: B92

Voda za vrijeme jela donosi više štete nego koristi

Mnogi ljudi imaju naviku da piju vodu tokom jela, međutim, nova istraživanja pokazuju da to nije zdravo i da donosi više štete nego koristi.
Voda - Foto: SRNA
VodaFoto: SRNA

- Ispijanje vode tokom jela može da učini više štete nego koristi. Prevelika količina tečnosti tokom jela može da uzrokuje nadutost, probleme s probavom i spriječi pravilnu apsorpciju hranjivih stvari - rekla je nutricionistkinja Ali Miler.

Vodu, naime, ne bi trebalo piti barem pola sata prije i sat vremena nakon jela. Ukoliko ipak morate da je pijete, pijte manje gutljaje. Veći gutljaji i veća količina vode popijena za vrijeme jela može da razrijedi rezerve hlorovodonične kiseline u želucu, a ona je ključna za pravilnu razgradnju hrane.

Idealan pH želuca iznosi 1 do 2, a on pomaže razgradnji bjelančevina, podstiče opuštanje probavnih enzima, pomaže apsorpciji vitamina i pretvaranju hrane u rastvor, što olakšava probavu. Kako ne biste narušili ovaj proces, za vrijeme jela bilo bi dobro popiti maksimalno dva decilitra vode u malim gutljajima.

Ukoliko dodatno želite da popravite probavu, poradite na dužem žvakanju hrane, jedite kad ste opušteni i konzumirajte više gorkih i kiselih namirnica.

- Te navike stimulišu žuč i protok enzima i tako stvaraju idealne uslove za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranjivih stvari - rekla je Miler.