latinica  ћирилица
25/02/2016 |  11:59 ⇒ 12:09 | Autor: BETA

Iznad kancelarije češkog predsjednika se vijorile crvene gaće (FOTO)

Češka policija optužila je umjetnike iz alternativne grupe Ztohoven za izgrede, krađu i uništenje tuđe stvari zbog toga što su 19. septembra iznad kancelarije češkog predsjednika Miloša Zemana u dvorcu Hradčani u Pragu, sa jarbola skinuli predsjednički barjak i umjesto njega okačili ogromne crvene gaće.
Iznad kancelarije češkog predsjednika se vijorile crvene gaće (Foto: Facebook/Skupina Ztohoven) -
Iznad kancelarije češkog predsjednika se vijorile crvene gaće (Foto: Facebook/Skupina Ztohoven)

Umjetnička poruka da se Česi svog predsjednika stide u vidu crvenih dugih starinskih gaća koje su se 45 minuta vijorile iznad Zemanovih prozora može, ako sud prihvati dokaze iz obnovljene krivične istrage, da košta umjetnike i tri godine zatvora, piše današnje Pravo.

Trojica umjetnika iz te poznate, kontroverzne grupe prerušili su se u dimničare, iskoristili skele, pošto se dio zamka Hradčani - sjedišta predsjednika Češke renovirao, neopaženo su se popeli na krov, ukrali predsjedničku zastavu i na taj jarbol na pola koplja okačili ogromne crvene gaće. Hepening je prvobitno trebalo da se rješava u skraćenom postupku, ali su sudovi vratili slučaj policiji i zatražili temeljnu istragu, začuđeni kako to da su umjetnici svojim performansom mogli da naprave štetu na zamku od skoro 3.500 evra.

(Foto: Reprofoto/Tumblr/Vimeo,Reprofoto/Twitter)

Premijer Bohuslav Sobotka nije osudio akciju umjetnika, već je označio kao malo surovije zezanje i poručio da Češka koja je dala svijetu fiktivni lik Јare Cimrmana i njegov apsurdni humor "sigurno može da izdrži i jedne divovske gaćone koji se vijore iznad Hradčana". Na udaru kritike iz kancelarije predsjednika Zemana našli su se, međutim, ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova, pošto su umjesto vickastih umjetnika u dimničare na krov mogli da dopru lako i prerušeni i teroristi, i Zemanovo obezbjeđenje od 200 ljudi biće postepeno povećano za dodatnih 40 telohranitelja.

"Policija zaista planira pojačanje jedinice tako da može na višem standardu da obezbijedi najviše zvaničnike", potvrdio je početkom sedmice da će Zeman dobiti pojačano obezbjeđenje predsjednikov portparol Јirži Ovčaček.

Kontroverzna alternativna umjetnička grupa Ztohoven koja je organizovala performans na Hradčanima, ranije je uspjela da "prošvercuje" u onlajn prenos češke televizije fiktivnu nuklearnu eksploziju.

Fiktivna nuklearna eksplozija (Foto: Aktuálně.cz)