latinica  ћирилица
03/03/2016 |  17:53 | Autor: SRNA

Saslušana Vojinka Pavlović o stradanju civila iz bratunačkog sela Lipenovići

U kancelariji Tužilaštva za ratne zločine BiH u zgradi Osnovnog suda u Srebrenici danas je o stradanju civila iz ovog mjesta u julu 1995. godine saslušana svjedok Vojinka Pavlović /67/ iz bratunačkog sela Lipenovići kod Kravice.
Vojinka i Vojin Pavlović - Foto: SRNA
Vojinka i Vojin PavlovićFoto: SRNA

Pavlovićeva je dugogodišnji dijabetičar i teško se kreće, ali se odazvala na poziv Tužilaštva u pratnji sina Vojina.

Ona tvrdi da je iznenađena ovim pozivom i temom o kojoj je dala izjavu, jer je cijelo vrijeme rata provela u Srbiji gdje se nalazila i u julu 1995. godine.

"Muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela popalile su naše selo još u maju 1992. godine kada sam sa porodicom izbjegla u Prnjavor kod Šapca. U maju su nam zapalili kuću u Lipenovićima, a na Božić 1993. godine i kuću u Kravici i tada je uništeno više srpskih sela, a preživjelo stanovništvo većinom je prebjeglo u Srbiju gdje je ostalo do kraja rata", izjavila je Pavlovićeva.

Ona kaže da se neki od protjeranih Srba još nisu vratili jer im spaljene kuće još nisu obnovljene.

Njen sin Vojin, koji je predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa Republike Srpske", kaže da još niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Kravici na Božić - 7. januara 1993. godine kada su muslimanske snage ubile 49 mještana, a sedam ih je nestalo, dok je 80 Srba toga dana ranjeno.

"Umjesto da nas pitaju o srpskom stradanju oni pozivaju bolesne žene koje u toku rata nisu bile na ovim prostorima da svjedoče o nečem što nisu vidjele i o čemu nemaju nikakvih podataka", kaže Vojin Pavlović.

On dodaje da je prošle godine Tužilaštvo BiH saslušalo i njegovog oca Kostadina i smatra da je ovo pritisak i zastrašivanje članova njegove porodice od Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/.

"Znaju oni da moji roditelji nemaju nikakve veze i saznanja o julskim doagađajima u Srebrenici 1995. godine, ali ih saslušavaju zbog djelovanja `Istočne alternative`, insistiranja na odgovornosti počinilaca zločina nad Srbima i zalaganju da se dođe do pune istine o srpskom i svim stradanjima na ovim prostorima", tvrdi Pavlović.

Prema njegovim riječima, apsurd je i licemjerstvo da se ovdašnji Srbi saslušavaju u zgradi srebreničkog suda koji je u ratu bio logor za Srbe u kome su mnogi podlegli torturama i ubijeni, a pedesetak srebreničkih i bratunačkih Srba, među kojima i pet nestalih u Kravici na Božić 1993. godine, koji su privedeni u ovaj logor u toku rata, još se vode kao nestali.

Pavlović tvrdi da Tužilaštvo BiH vrši uznemiravanje i pravno nasilje nad članovima njegove porodice, ali da ga to neće zastrašiti i pokolebati u borbi za dokazivanje istine o srpskom stradanju i traženju odgovornosti počinilaca zločina nad Srbima u srednjem Podrinju, gdje su u pohodu etničkog čišćenja muslimanske formacije uništile oko stotinu srpskih sela i ubile oko 3.000 mještana, od kojih više od polovine civila.