latinica  ћирилица
03/03/2016 |  21:01 ⇒ 21:18 | Autor: SRNA

Bijeljina: Prikazan film "Sarajevski egzodus - tri tačke na mir"

U Bijeljini su večeras povodom 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva prikazani dokumentarni film i otvorena izložba dokumentarnih fotografija o ovoj postdejtonskoj seobi 120.000 Srba na prostor Republike Srpske.
Dragan Elčić - Foto: SRNA
Dragan ElčićFoto: SRNA

Autor dugometražnog dokumentarnog filma u trajanju 52 minute Dragan Elčić rekao je da je ovo veče premijernog prikazivanja filma poseban i potresan trenutak za njega, ali i sve ljude kojima je u posljednjih 20 godina u sjećanju ostalo sve što se tada, u egzodusu, ali i za sve vrijeme rata Srbima dešavalo u Sarajevu.

- Meni je posebno teško jer sam sve ove stvari, snimajući ranije film "Krstić", prošao, a sada 20 godina kasnije ponovo sam uzeo taj sirovi materijal, nisam ga gledao 20 godina jer u emotivnom i svakom drugom smislu strašno me pogađaju i strašno su me pogodile sve te stvari - rekao je novinarima autor filma, koji je i sam bio u egzodusu.

Elčić je istakao da je film "Sarajevski egzodus - tri tačke na mir" arhivski, baziran isključivo na materijalima koje je skupljao, vezano za period egzodusa.

On je naveo da je ideal zasjenio žrtvu te da su ljudi krenuli u egzodus zarad stvaranja Republike Srpske.

- Sve ono što su prošli za četiri godine kulminiralo je Nato bombardovanjem, potom Dejtonskim mirovnim sporazumom i to su cjeline koje su izgrađene u četiri segmenta filma - rekao je Elčić.

On je istakao da nije gledao film.

- Uradio sam ga, ali nisam imao snage da ga pogledam. Radio sam ga u segmentima, po sekvencama. Nisam vidio cjelinu i ne znam da li ću ikako moći - dodao Elčić.

Borislav Vrlješ, autor izložbe fotografija – dokumenata egzodusa, ali i onih o 1. martu 1992. godine, danu stradanja srpskog svata na Baščaršiji, rekao je da je bilo veoma teško prikupiti sve večeras izložene fotografije.

Bijeljina- Izložba o egzodusu Srba iz Sarajeva (Foto: SRNA)

- Zaprepastila me činjenica da na internetu nije bilo moguće naći nijednu fotografiju tog vremena. Pripala mi je čast da pripremim ovu izložbu, dobio sam povjerenje organizatora, a bio je to veoma ozbiljan posao - rekao je Vrlješ.

On je naveo da je bitno izložbu posmatrati hronološki – od panorame grada Sarajeva, preko ubistva starog svata... do fotografije stopa kao simbola da u tom gradu ne žive više Srbi, da su otišli.

Vrlješ je zahvalio Novinskoj agenciji "SRNA" za ustupljeni materijal za ovu izložbu.

On je najavio da će u Beogradu početkom aprila biti prikazan Elčićev film i izrazio očekivanje da će uz to biti postavljena i ova izložba.

Večerašnja postavku čine 42 fotografije odabrane od oko 500 fotografija. Većina ih je skinuta sa platna, sa filma o egzodusu.

Izložba će nakon Bijeljine biti pred publikom Istočnog Sarajeva, Banjaluke, ali i u drugim gradovima Republike Srpske i Srbije.

U ime organizatora ove manifestacije, Udruženja "Prijatelji Ilijaša", predsjednik tog udruženja Milenko Zupur rekao je da oba ostvarenja svjedoče o egzodusu Srba iz Sarajeva, prije 20 godina.

- Sretni smo što su i film i fotografije nakon 20 godina ugledali svjetlo dana i što, konačno, mogu da posvjedoče o istini koja se tada dogodila srpskom narodu - rekao je Zupur.

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma "20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva", režisera Dragana Elčića, održana je u gradskom Centru za kulturu.

Izložba dokumentarnih fotografija koje su nastale u egzodusu, u februaru i martu 1996. godine, otvorena je nakon projekcije filma u Galeriji Centra za kulturu.

Centralna akademija povodom obilježavanja 20 godina od egzodusa biće održana 12. marta u Bijeljini, u regiji gdje se nakon egzodusa nastanilo najviše porodica sarajevskih Srba.

"Ideal je zasjenio žrtvu i pokrenuo postdejtonski egzodus sarajevskih Srba, zarad mira i ostvarenja sna, za stvaranje Republike Srpske", navodi se u promotivnom spotu za manifestaciju o egzodusu čiji je organizator Udruženje građana "Prijatelji Ilijaša".