latinica  ћирилица
05/03/2016 |  08:31 ⇒ 06/03/2016 | 09:04 | Autor: RTRS

Bratunac: Parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta (VIDEO)

U okviru obilježavanja 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva, danas je na bratunačkom groblju služen parastos, prislužene svijeće za pokoj duša i okađeno 185 grobova poginulih boraca sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci preneseni u Bratunac prilikom egzodusa.
Parastos na bratunačkom groblju - Foto: TANЈUG
Parastos na bratunačkom grobljuFoto: TANЈUG

Na teške momente napuštanja vjekovnih ognjišta podsjetile su ih scene iz dokumentarnog filma „Sarajevski egzodus - tri tačke na mir".

Razgovarali smo sa članovima Udruženja sarajevskih Srba iz Bratunca, i provjerili kako danas žive i šta je sa njihovom imovinom? 

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u Bratunac je doselilo 10.000 Srba iz sarajevskih naselja Hadžići, Grbavica, Ilijaš, Vogošća. U izbjegličkoj koloni bio je i Pero Paunović sa svojom porodicom.

- Nevrijeme, kiša, led ,oluja, kolone, ko nije preživio , ne može znati šta je bilo, rekao je Paunović.

Danas mnogi izgnani sarajevski Srbi, za koje mediji u Federaciji tvrde da su sami proizveli egzodus, žive u bijedi, u alternativnom smještaju. Imovina im je porušena i nemaju gdje da se vrate. Savo Cvijetić izbjegao je sa Nišićke visoravni.

- Imam u gruntu zemlju. Imao sam kuću, sve je porušeno. Niko ništa nije nadoknadio, ne samo meni nego nikome u mome selu, istakao je Cvijetić.

Mirovnim sporazumom, sjeverozapadne sarajevske opštine naseljene Srbima, mimo njihove volje, predate su Federaciji BiH.

- Srbi su birali ili Republiku Srpsku ili svoja imanja. Izabrali su Srpsku. Srbi kroz istoriju, inače, su uvijek poklanjali svoje pobjede i teritorije zarad bratstva – jedinstva u kojeg su samo oni vjerovali. A, šta se danas dešava danas, tu zemlju kupuje Abu Hamza i njemu slični, naglasio je Velimir Dunjić, predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje važnih istorijskih datuma.

Predsjednik Udruženja "Sarajevski Srbi" Vidomir Banduka naglasio je da je najvrijednija sloboda i dodao - Najvrijednije je da se u Srpskoj osjećamo slobodno, da slobodno dišemo i da nismo pod nečijom čizmom.

Iako čeznu za svojim ognjištima, ne žele da se vrate u Federaciju, jer bi tamo, kažu, bili građani drugog reda.

Nastupom glumice Biljane Đurović, koja je izvela monodramu "Nadežda Petrović", u punoj sali bratunačkog Kulturnog centra  završen je dvodnevni program evociranja sjećanja na golgotu sarajevskih Srba, koji su nakon odbijenih 36 neprijateljskih ofanziva, morali da napuste odbranjeni zavičaj.