latinica  ћирилица
10/03/2016 |  18:25 ⇒ 18:43 | Autor: Agencije

Sve što niste znali o Čak Norisu

Čak Noris je u životu glumio u nekoliko desetina filmova, a slavnog Teksaškog randžera snimio je zapravo na zalasku glumačke karijere
Čak Noris - Foto: Screenshot
Čak NorisFoto: Screenshot

Legendarni glumac i majstor borilačkih vještina Čak Noris danas slavi svoj 75. rođendan. Svojim je djelovanjem na raznim poljima inspirisao generacije, a ovo su neke od najzanimljivijih činjenica o njemu...

Nakon što je završio srednju školu, Čak Noris se pridružio vadzušnim snagama SAD-a. Kasnije je služio kao portparol Administracije veterana SAD-a te se aktivno zalagao za prava veterana povrijeđenih u ratu. Godine 2007. Noris je proglašen počasnim marincem.

Njegovo pravo ime je...

Karlos ili da budemo u potpunosti precizni - Karlos Rej Noris. Kasnije je ime promijenio u Čak Noris.

Čak Noris je prvi zapadnjak koji je uspio da dođe do 8. stepena (dana) crnog pojasa velikog majstora u tekvondou. Kasnije je osmislio svoju borilačku vještinu "Čak Kuk Do".

Svi oni vicevi i šale o Čaku su skoro pa istinite. Naime, Noris nije izgubio ni jednu borbu još od 1968. godine. U borilačkoj je karijeri ostvario nevjerovatnih 168 pobjeda, 10 izjednačenih borbi te dva poraza.

Kao polu-Irac, polu-Indijanac koji nije volio sport, Čak Noris je od najmanjih nogu bio "na piku" nasilnicima u osnovnoj školi. Kada je imao 16 godina, roditelji su mu se razveli. Otac mu je bio zavisnik od alkohola, a porodica je cijelo vrijeme bila u ogromnim dugovima. Postiđen zbog toga, Noris je postao introvertan i izbjegavao je društvo kada god je to bilo moguće.

Čak Noris je autor nekoliko knjiga hrišćanske tematike, a pojavio se i u nekoliko TV reklama u kojima je promovisao važnost molitve u školama i u borbi protiv droge. Snažno se zalaže protiv istopolnih brakova.

Poznati glumac već godinama donira novac Republikancima te javno podržava njihove kandidate. Nezadovoljan Obaminom administarcijom, podržao je inicijativu za izlazak Teksasa iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dajen Holeček za Norisa se udala 1958. godine. Pet godina kasnije rodio im se prvi sin. Godinu kasnije, 1964, rodila mu se kćerka Dona koja je bila plod vanbračne afere. Јoš godinu kasnije dobio je još jednog sina sa Dajen. Noris i Holeček razveli su se 1988. godine nakon 30 godina braka.

Deset godina kasnije Čak je ušao u brak sa bivšim modelom Đinom Okeli koja je 23 godine mlađa od njega. Ona mu je 2001. godine rodila blizance.

Tek 2004. godine Noris je progovorio o svojoj vanbračnoj kćerki. Objasnio je da je ona saznala ko joj je otac kada je napunila 16 godina, a sa 26 je odlučila da mu se javi pismom. Čim su se vidjeli uživo, ispričao je Noris medijima, znao je da mu je to sigurno kćerka.

Čak Noris je u životu glumio u nekoliko desetina filmova, a slavnog Teksaškog randžera snimio je zapravo na zalasku glumačke karijere. U zadnjih 11 godina imao je samo jednu ulogu i to u The Expandables 2.