latinica  ћирилица
13/03/2016 |  21:32 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

U BiH stambeni kredit kao dužničko ropstvo(VIDEO)

Može li se uzimanje stambenog kredita na tržištu Bosne i Hercergovine nazvati dužničkim ropstvom? Tako ga, uglavnom, zovu oni koji odgovor na stambeno pitanje mogu dati jedino kreditom.
Kamate na stambene kredite - Foto: RTRS
Kamate na stambene krediteFoto: RTRS

Sa kamatom u rasponu od pet do šest odsto, po cijenama stambenih kredita BiH je i dalje među skupljim u regiji. 

Dugogodišnja otplata stambenog kredita bliži se kraju, a jedine riječi kojima je Јelena Popović opisuje je – dužničko ropstvo. Kredit je uzela 2004. godine, kada je najpovoljnije kamate nudio tadašnji Fond stanovanja.

- Mislim da je kamata bila oko šest odsto i uzeli smo iznos koji nam nije bio dovoljan. Polovinu smo još uzeli od Komercijalne banke i tu smo morali da pristanemo na kamatu od 11.5 odst - kaže Јelena Popović.

Da li bi se ponovo odlučila na kredit, nije sigurna, mada je to bio jedini način da useli u svoj stan. U sličnoj dilemi dugo je bio i Mladen Antonić. Stambeni kredit otplaćuje godinu dana. Tako će biti i narednih devet. Smatra da je imao sreće, jer je ispunjavao uslove za kredit Investiciono-razvojne banke RS, sa kamatom od 4,3 odsto.

Da nije tako, plaćao bi komercijalni stambeni kredit, a to znači kamatu u rasponu od pet do šest odsto. Kada je riječ o kamatama na stambene kredite, najskuplje ih plaćaju Crnogorci – 6,4 odsto, zatim Hrvati 5,7, pa građani BiH 5,6 odsto. Finansijski portal Balkan magazin nedavno je sproveo istraživanje o visini kamata.

Miloš Obradović, iz portala Balkan magazin, kaže da su kamate u BiH i dalje najviše u odnosu na zemlje EU, gdje je kamata 2,6 odsto.

- U Sloveniji je 2,5 odsto prosječna kamatna stopa. Najniža je u Finskoj 1,2 odsto na stambene kredite - kaže Obradović.

Ako podigne kredit od 100.000 KM, na maksimalnih 30 godina, po kamatnoj stopi od nepunih šest odsto, klijent u BiH banci će vratiti više od 200.000 KM. Proširenje liste korisnika kredita IRB-a, čija kamata neće prelaziti pet odsto, neće značajno promijeniti cijenu kredita, kažu ekonomisti.

- Ti iznosi bi morali da budu značajni da bi došlo do uticaja na visinu kamatnih stopa. Po meni su te kamate dostigle minimum - kaže Samir Lačević, iz Udruženja banaka BiH.

Stručnjaci ističu da su male šanse da kamate  uskoro budu smanjene. Onima koji se zadužuju savjetuju da dobro razmisle da li mogu da vraćaju kredit, te kada se odluče za to, da prikupe ponude nekoliko banaka i uporede efektivne kamatne stope. Za kraj, obavezno treba pročitati sva, pa i najsitnija slova ugovora, jer stambeni kredit često je kredit za cijeli život.