latinica  ћирилица
18/03/2016 |  10:04 | Autor: Agencije

Stižu kontraceptivne pilule za muškarce?

Stručnjaci Univerziteta "Minesota" su na godišnjem sastanku Američkog društva hemičara objavili značajan medicinski napredak.
Kontraceptivne pilule za muškarce? (Foto: news.com.au) -
Kontraceptivne pilule za muškarce? (Foto: news.com.au)

S obzirom da ženske kontraceptivne pilule postoje već 50 godina, naučnici se i dalje bave pitanjem kako „pauzirati“ mušku plodnost bez ikakvih zdravstvenih posljedica.

Naučnici vjeruju da su korak bliže otkriću bezbjedne kontraceptivne pilule za muškarce, prenosi Indipendent. 

Stručanjaci navode da su napravili male promjene u prethodnoj verziji muške pilule kako bi bila efikasnija tokom dužeg vremenskog perioda i lakša za konzumaciju. 

Gunda Gerog, koji je na čelu istraživačkog tima, rekao je za list Tajms: "Lijek bi morao da bude rastvorljiv, tako da bi se konzumira oralno. Počeo bi da djeluje vrlo brzo i ne bi umanjio libido. Bilo bi bezbjedno uzimati ga čak i decenijama", objasnio je Gerog.

"Zbog toga što bi neki korisnici na kraju željeli da imaju djecu, uticaj pilule na plodnost bio bi reverzibilan, bez ikakvog zadržavanja bolesnih uticaja na spermu ili embrion".

Od vazektomije do muške kontraceptivne pilule – bilo je mnogo pokušaja da se teret kontrolisanja začeća prebaci na muškarce.

Gospodin Bimek, stolar koji živi u Berlinu, trenutno je jedini primalac lijeka koji je i dalje u fazi ispitivanja, dok je za ovu godinu planirano da se još 25 muškaraca uključi u istraživanje.