latinica  ћирилица
18/03/2016 |  16:01 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

BL: Predstavljena "Normativna gramatika srpskog jezika - ijekavsko izdanje" (VIDEO)

U Banjaluci je predstavljena "Normativna gramatika srpskog jezika - ijekavsko izdanje" čiji su autori akademici Ivan Klajn i Predrag Piper.
Ćirilica - Foto: RTRS
ĆirilicaFoto: RTRS

Značaj ove gramatike je velik jer ona nastoji da reguliše jezičko ponašanje na cijelom srpskom jezičkom području. Promociju je organizovalo Društvo članova Matice Srpske u Republici Srpskoj. 

Značaj ove gramatike je višestruk, jer svaki književni jezik ima normu, kojom je propisano kako treba ispravno govoriti. Ova gramatika ima eksplicitnu normu, jer se u posebnim napomenama navodi šta je pravilno, a šta nepravilno u govoru srskog jezika.

- Srbi govore i ekavski i ijekavski i treba da jednako razvijamo, kultivišemo i kanalizujemo oba ta izvorna lika našeg književnog jezika. Tome i  doprinosimo ovom gramatikom - istakao je akademik Predrag Piper.

U očuvanju identiteta jednog naroda potreban je zdrav odnos prema jeziku koji se ogleda u poštovanju jezičke norme i kulture. Ovo je prvo ijekavsko izdanje, a autorima i Matici Srpskoj veoma je važno da se njeguje, kako ekavski izgovor tako i ijekavski.

- Ova gramatika predstavlja dobru osnovu da se prvo identifikuje aktuelna srpska jezička norma, ali ona omogućava početak daljeg procesa da se upotpuni sastav norme i da se istrajno i temeljno radi na opisu srpskog jezičkog standarda - rekao je Milivoje Alanović, profesor Filološkog fakulteta u Novom Sadu.

Ovu gramatiku prošle godine objavila je Matica Srpske u Novom Sadu uz finansijsku podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.