latinica  ћирилица
24/03/2016 |  11:09 | Autor: Večernje novosti

Da li i vas u posljednje vrijeme boli želudac?

Promjene vremena i načina ishrane aktiviraju gastritis. Pored alergena iz hrane, probleme sa varenjem u ovo doba godine izazivaju i česte virusne infekcije i upotreba pojedinih lijekova...
(Foto: Thinkstock) -
(Foto: Thinkstock)

Dolaskom proljeća aktiviraju se bolesti želuca, prije svega gastritis i ulkusna bolest. Smjena godišnjih doba utiče na hormonsku ravnotežu i na pojačano lučenje kiseline. Posljedica toga su simptomi: mučnina, gađenje, ponekad povraćanje, tupi bolovi.

U proljeće su česte i virusne infekcije, kao što je grip, kada se upotrebljavaju lijekovi za snižavanje temperature ("aspirin", lijekovi protiv reumatskih bolesti), koji, takođe, izazivaju posebnu vrstu takozvanih medikamentoznih gastritisa. Ovome treba dodati i lijekove protiv osteoporoze koji se široko upotrebljavaju, naročito u starijem životnom dobu. Takođe je i povećan broj infekcija crevnog trakta koje obuhvataju i želudac pa se samim tim povećava i broj infektivnih upala želuca.

Prema riječima dr Gordane Kramarič Kujović, gastroenterologa u Vojnomedicinskoj akademiji, u razvoju želudačnih tegoba veliku ulogu ima i promjena ishrane:

- Od zimske koja je bogata konzerviranom hranom sa štetnim nitratima i mastima, prelazi se na laganiji tip ishrane koja može biti i "mač sa dvije oštrice". Počev od već klasičnih alergena, tipa glutena, koji se nalazi u pšenici, ražu, ječmu, ovsu, na proljeće se pojavljuje grupa potencijalno štetnih materija kao što su alergeni u celeru ili svježoj ribi. Klasični alergeni u hrani koji oštećuju želudac su još i jaja, mlijeko, soja, orah, kikiriki, senf.

Simptome pojačavaju naslijedna predispozicija i stil života: neuredna i preobimna ishrana, preskakanje obroka naročito doručka, pušenje, prekomjerno pijenje alkohola, upotreba psihoaktivnih supstanci, stres, koji je uobičajeni pratilac svakodnevnog života.

"Gastritisi mogu biti udruženi sa drugim oboljenjima kao što su autoimune bolesti ili biti posljedica vraćanja žučnog sadržaja", objašnjava dr Kramarič Kujović.

Simptomi gastritisa i čira mogu da budu slični. Kod upale želuca to su najčešće mučnina, gađenje, povraćanje, nadimanje, tupi bolovi, retko mogu biti praćeni crnom stolicom, tzv. akutni erozivni gastritisi.

Po dužini trajanja, gastritisi se dijele na akutne, koji traju tri do sedam dana, i hronične, koji traju godinama, kao što su gastritisi izazvani infekcijom helikobakter pilori. Liječenje se, kaže naša sagovornica, svodi na dijetalnu ishranu, izbjegavanje štetnih namirnica, kafe i začina koji i te kako mogu da provociraju pogoršanje.

"Preporučuje se ishrana podijeljena na pet obroka dnevno. Namirnice ne treba da budu ni suviše hladne, ni suviše tople, niti previše začinjene. Trebalo bi koristiti više maslinovo ulje, bijelo meso, baren krompir, pirinač, banane", navodi dr Kujović.

Kod čira na želucu bol je jak, pogoršava se nakon uzimanja hrane, često se javljju povraćanje mučnina i gubitak tjelesne mase. Teže komplikacije su krvarenje sa crnom stolicom, kao talog kafe, ili povraćanjem, svježe krvi. Slični su simptomi i kod čira na dvanaestopalačnom crijevu, samo što se bol javlja obično noću, budi bolesnika iz sna, na uzimanje hrane se olakšava, komplikacije su takođe krvarenje. Kod obje vrste ulkusa teška komplikacija je i pucanje čira i izlivanje sadržaja u trbušnu duplju.

"Preporučuje se redovna kontrola, a naročito biopsija želudačne sluznice kod želudačnih ulkusa koji duže traju, naročito ono koji su izazvani infekcijom helikobakterije pilori, kao i kod hroničnih atrofičnih gastritisa koji imaju veliki maligni potencijal", napominje dr Kujović.