latinica  ћирилица
25/03/2016 |  09:40 ⇒ 09:49 | Autor: Jutarnji list

Ustaško skandiranje u Osijeku na HRT-u nisu čuli!?

Ustaški poklič "Za dom spremni", koji se za vrijeme prijateljske utakmice između Hrvatske i Izraela mogao čuti u srijedu na stadionu Gradski vrt u Osijeku, osudili su juče u saopštenju premijer Tihomir Orešković, Hrvatski helsinški odbor i Јevrejska zajednica u Hrvatskoj.
Hrvatski navijači u Osijeku uzvikivali "Za dom spremni" - Foto: RTRS
Hrvatski navijači u Osijeku uzvikivali "Za dom spremni"Foto: RTRS

Utakmici su, između ostalih, prisustvovali  zajedno u svečanoj loži Orešković, predsjednik HNS Davor Šuker, te izraleska amasadorka u Hrvatskoj Zine Klajtman.

U izvještaju s utakmice je navedeno da se već u 2. minutu cijelim stadionom zaorilo skandiranje "Za dom spremni", a u 14. minutu publika je skandirala "Ajmo, ajmo ustaše", da bi se od 50. do 52. minute čulo "Hrvati! Ustaše, ustaše! Vukovar, Vukovar", "Za dom spremni".

Vlada je osudila "govor mržnje i isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima".

Predsjednik Јevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus oštro je reagovao, istakavši da je utakmicu trebalo odmah prekinuti.

Hrvatski Helsinši odbor, međutim, tvrdi da na verbalne eskalacije fašizma i seksističkog rasizma niko nije reagovao, od službenog spikera na stadionu, pa nadalje.

HRT je, između ostalog, saopštio, da su provjerom "utvrdili da je sportski komentator pratio početak utakmice i u trenutku u kojemu se događalo sporno skandiranje slušao uputstva iz režije, te nije jasno čuo povike s tribina".

Osječko-baranjska policija, kako saznaje zagrebačka štampa, neće podnositi nikakvu prijavu zbog ustaškog skandiranja.