latinica  ћирилица
25/03/2016 |  12:41 | Autor: B92

Ovako tijelo poručuje da vam nedostaju vitamini i minerali

Kada vaše tijelo pokušava nešto da vam poruči, recimo, da vam nedostaju neki vitamini ili minerali, nekada šalje čudne signale.
Hrana - Foto: telegraph
HranaFoto: telegraph

Predstavljamo vam pet neobičnih upozorenja da vam nedostaju neki vitamini i minerali.

Pukotine u uglovima usana

Nedostaju sam gvožđe, cink i vitamini B grupe kao B2, B3 i B12. Problem možete riješiti ako ishranu obogatite ribom, živinskim mesom, paradajzom, blitvom, kikirikijem i mahunarkama. Apsorpcija gvožđa je bolja ako unosite dovoljno vitamina C, pa pomenute namirnice kombinujte sa brokolijem, paprikom, keljom i karfiolom.

Crveni osip na licu i opadanje kose

Biotin (B7) poznat je kao vitamin kose. Iako vaše tijelo može da skladišti vitamine rastvorljive u mastima, poput A, D, E i K, ne može da čuva rezerve većine vitamina iz B grupe, koji su rastvorljivi u vodi.

Ishranu bi trebalo da obogatite jajima (obavezno termički obrađenim), lososom, pečurkama, karfiolom, orašastim i bobičastim plodovima, kao i bananama.

Crvene ili bijele bubuljice na obrazima, butinama i rukama

Nedostaju vam esencijalne masne kiseline i vitamini A i D. Ovaj problem možete riješiti, ako obogatite ishranu morskom ribom i orašastim plodovima poput oraha i badema i sjemenkama kao što su lanene i heljdine.

Za vitamin A, unosite zeleno lisnato povrće, mrkvu i paprike, dok vam D vitamin može obezbijediti sunčeva svjetlost ili suplement.

Trnjenje i ukočenost ruku, stopala ili drugih dijelova tijela

Nedostaju vam vitamini B grupe (B9, B6 i B12). Moguće je da pomenute simptome prati i anksioznost, depresija, anemija i hronični umor. Ukoliko se prepoznajete u ovim simptomima, posegnite za špinatom, cveklom, mahunarkama, jajima, morskim plodovima i živinskom mesu.

Grčevi u mišićima

Nedostaju vam magnezijum, kalcijum i kalijum. Naročito ste u riziku ako vrijedno trenirate, jer znojenjem gubite više minerala i vitamina rastvorljivih u vodi (poput onih iz B grupe).

Јedite više banana, badema, lješnika, bundeve, trešanja, jabuka, grejpfruta, brokolija i tamno zelenog lisnatog povrća.